On tarkoitus lukea tai kuunnella runoja.

 8.9.2020

Siirrän tänne aikaisemman kirjoitukseni suomalaisista runoista ja runoilijoista jaettuna neljään osaan. Otan neljän entisten lisäksi uusia nimiä.

Jos en löydä ääneen lausuttuja tai sävelletyjä videoäänitteitä, niin kirjoitan valitun runon tänne luettavaksi. Myös lausuttu tai laulettu runo saattaa olla luettavissa samaan aikaan. On tarkoitus, että ilmoitan myös runokirjojen nimet teille tiedoksi.  

Runojen kuuntelu tuli yhdeksi pääotsikoista. Näin runot löytyvät helpommin. Aiheen otsikossa ei tarvita sanaa runo. Riittää, että kirjoitan otsikoksi esimerkiksi runoilijan nimen.

LUKIJALLE

Monet suositut laulut ovat olleet alunperin painettuja runoja. Sitten ne sävellettiin ja ne  lähtivät lentoon, ja kiertävät ja kiertävät ympärillämme ....  

Kun haen verkosta runoja, on ensi sijassa ääneen lausutut runot. Joskus näyte ei kuullosta tarpeeksi hyvältä, johtuen joko videoinnin laadusta tai lausujan suorituksesta.  Silloin on parempi valita sävelletty ja laulettu versio samasta runosta. Yleensä ottaen runojen kuuntelu ei näytä keräävän suuria kuuntelijamääriä verkosta youtuben käyttäjätilastojen mukaan. Ehkä siksi on hyvä jakaa tietoa siitä, että niitä on ja helpottaa niiden löytämistä tällä tavalla.

Myös painettuja runoja otan mukaan, koska se on kuitenkin ensisijainen tapa tutustua runoilijoihin.

Miksi teen tämän? Sain Kalevan blogeissa sellaisen yllättävän tiedon käyttäjätilastosta,  että ihmeellistä kyllä, suomalaiset runot näyttävät kiinnostavan ihmisiä. Sain lukijoita. En heti, mutta pitemmän ajan kuluessa. Se kannusti aloittamaan uuden runopaikan, koska se oli mahdollista. Lisäksi on hauskaa lukea ja kuunnella uusia runoja.

Olen parannellut ja laajentanut jälkeenpäin seuraavien kolmen minun rakastamani  runoilijan esittelyjen aikaisemmin kirjoittamani tekstit: Lauri Pohjanpää 8.7.2020, Katri Vala 7.8.2020 ja Saima Harmaja 8.9.2020.

Eino Tienari