Ruotsalaisten iskelmien toivekonsertti

Eino Tienari  29.6.2020

                         Teksti on uusi ja aikaisemmin julkaisematon.

KUULIJOILLE

Hyvät ystävät, tänään on vuorossa iskelmämusiikin toivekonsertti. Aion soittaa 9 ruotsalaisen laulajan tai yhtyeen musiikkia. Ketään heistä en ole esitellyt aikaisemmin. Esittelyosat ovat tarkoituksella lyhyitä, jotta teille enemmän aikaa nauttia musiikista. Aloitetaan 1960-luvusta.

Fred Åkerström

Hän oli ruotsalainen laulaja, lauluntekijä ja kitaristi. Hän tuli tunnetuksi yleisölle vuodesta 1963 alkaen esim. Ruben Nilson-tulkinnoillaan. Hän tulkitsi myös Bellmania. Hän teki myös joitakin vasemmistolaisia poliittisia lauluja.

Anita Lindblom

Anita Lindblom  on ruotsalainen näyttelijä ja laulaja. Esimerkiksi hänen laulunsa ”Sånt är livet”, jonka hän levytti Sven-Olof Walldoffsin orkesterin kanssa, oli Norjan iskelmälistoilla numero yksi vuonna 1962. Hän lauloi sen myös saksaksi nimellä ”Laß die Liebe aus dem Spiel ”, jolloin siitä tuli menestys myös Saksassa.

Ruotsissa Anita Lindblom lauloi Marcus Österdahlin orkesterissa useita suuria menestyskappaleita. 

                                                      +   +   +

VIdeolla 1 on Fred Åkerströmin esittämä "Jag ger dig min morgon" (1972).

Videolla 2 laulaa Anita Lindblom kappaleen "Sånt är livet" (1962).

Video numero 1

Video numero 2

Magnus Anderssonin orkesteri

Tästä yhtyeestä oli vaikea löytää asiatietoa netistä. Otan sen silti mukaan tähän, koska orkesteri on kappaleiden kuunteluni perusteella hyvä rock-musiikin esittäjä.

Löysin Facebookista yhtyeestä seuraavat kaksi tietoa: Musiikkilaji on rock ruotsalaisin tekstein. Sen kotikaupunki on Brömsebro.

The Hep Stars

The Hep Stars oli ruotsalainen 1960-luvulla suosittu popyhtye. Se esitti sekä omaa materiaalia että cover-versioita. Yhtye esiintyi ja levytti pääosin englanniksi, mutta julkaisi myös ruotsinkielistä musiikkia.

Yhtyeen muodostivat vuonna 1963 basisti Lennard Hegland ja rumpali Christer Pettersson. Mukaan liittyivät urkuri Hans Östlund ja kitaristi-laulaja Jan Frisk. Yhtyeen ollessa suosituimmillaan sen pääasiallinen lauluntekijä oli Östlundin korvannut urkuri Benny Andersson (myöhemmin Abbassa) ja laulajana Sven Hedlund.

Suosionsa huipulla Help Stars herätti kiinnostusta Pohjoismaiden ulkopuolella. Se vieraili myös Suomessa.

                                                     +    +    +

Videolla 3 Benny Andersonin orkesteri esittää kappaleen "Du är min man" (2009).

Videolla 4 esittää Hep Stars iskelmän "Farmer John" (1965).

VIdeo numero 3

Video numero 4

Gyllene Tider

Se on ruotsalainen popyhtye, joka perustettiin vuonna 1977. Aluksi Per Gessle tapasi Mats Perssonin. Myöhemmin yhtyeeseen liittyivät Micke Andersson, Anders Herrlin ja Göran Fritzon.

Yhtye hajosi vuonna 1985. Seuraavina vuosina sen jälkeen julkaistiin vielä muutamia kokoelmalevyjä.

Vuonna 2019 yhtye juhli 40 vuottaan kokoontumalla vielä kerran soittamaan. Gyllene Tider äänitti viimeisen studioalbuminsa ja teki jäähyväiskiertueen Ruotsissa ja Norjassa.

Hootenanny SIngers

Se oli pääasiassa 1960-luvulla toiminut suosittu ruotsalainen folk-yhtye. Yksi yhtyeen jäsenistä oli Björn Ulvaeus (myöhemmin Abbassa). Alkuperäiskokoonpanossa olivat hänen lisäkseen mukana Hansi Schwarz, Johan Karlberg ja Tony Roth.

Yhtyeen painopiste oli aina ruotsinkielisessä folk-materiaalissa. Se oli aikanaan erittäin suosittu Ruotsissa. Yhtyeen suosio laski folkmusiikin mentyä pois muodista. Yhtye hajosi vuonna 1974.

                                          +    +    +

Videolla 5 esittää Gyllene Tider kappaleen "När vi två blir en" (1981).

Äänivideolla 6 Hootenanny Singers laulaa iskelmän "Aldrig mer" (1972).

Video numero 5

Video numero 6

Bo Kaspers -Orkesteri

Se on ruotsalainen popjazzyhtye. Yhtye on perustettu vuonna 1991. Yhtyeen solisti on Bo Sundstömin. Yhtyeen muut jäsenet ovat rumpali Fredrik Dahl, basisti Michal Malmgren ja pianisti Mats Schubert.

Se on palkittu Grammis-palkinnolla vuonna 1998. Orkesteri esiintyi Suomessa vuonna 2014.

Eva Dahlgren

Eva Charlotte Dahlgren-Attling on laulaja ja laulujentekijä, joka syntyi Umeåssa. Hän osallistui 1987 konserttikiertueeseen "Rock runt riket".

Vuoden 1991 albumista ”En blekt blondins hjärta” muodostui hänen uransa menestyksekkäin myyntiluvuilla mitattuna. Vuoden 1995 albumi ”Jag vill se min älskade komma från det vilda” syntyi poikkeuksellisesti yhteistyössä Tukholman Sinfoniaorkesterin kanssa.

                                                  +    +     +

Videolla 7 Bo Kaspers -Orkesteri esittää kappaleen "Innan alt försvinner" (2009).

Videolla 8 Eva Dahlgren laulaa kappaleen "Vem tänder stjärnorna" (2009).

Video numero 7

Video numero 8

Monica Zetterlund

Hän oli ruotsalainen jazzlaulaja, joka oli aktiivinen varsinkin 1960-luvun alusta 1970-luvun puoliväliin. Hän myös näytteli 17 elokuvassa ja televisiosarjassa. Monica Zetterlund esiintyi myös Helsingissä useita kertoja.

Hänestä on tehty elämänkertaelokuva ”Monica Z”, jonka on ohjannut Per Fly. Pääosassa näyttelee itsekin laulajan uraa luonut Edda Magnason. Otan häneltä mukaan ainoana tässä joukossa 2 musiikkivideota yhden sijasta.

Tämä ruotsalaisten iskelmien toivekonsertti päättyy seuraaviin Monica Zetterlungin kappaleisiin. Kuulemiin teille kaikille. Ehkä tapaamme vielä samoissa merkeissä myöhemmin.

                                                +    +    +

Videolla 9 esittää Monica Zetterlund kappaleen "Trubbel" (1968).

Videolla 10 Monica Zetterlund ja Bill Evans Trio esittävät yhdessä kappaleen "Some other time" (1965). Mukana ovat Bill Evans piano, Chuck Israel basso ja Larry Bunker lyömäsoittimet.

Video numero 9

Video numero 10