Kuva 1. Valentina Tolkunova oli aikanaan hyvin suosittu laulaja. Kuvan lähde on songbmp.com.

Kuva 1. Valentina Tolkunova oli aikanaan hyvin suosittu laulaja. Kuvan lähde on songbmp.com.

Venäläisiä iskelmiä ja kansanlauluja, venäjäksi

Eino Tienari        15.11.2021

Johdanto

Tämä on valmitsemani kokoelma joko ennestään tuntemiani tai minulle uusia venäläisiä kansanlauluja, laulelmia ja iskelmiä. Olen itse viettänyt miellyttäviä ja jopa koskettavia hetkiä niiden parissa. Aihe on siinä mielessä vaikea, että en osaa itse venäjää.

Valitsin mukaan aluksi seuraavat venäläiset laulajat: Valentina Tolkunov, Mihail Krug, Žanna Bitševskaja, Marina Derjatova, Nadežda Babkina ja Pelageja. Niiden jälkeen esiintyy valkovenäläinen neuvostoajan yhtye Pesnjary. Viimeisenä esiintyvät yhdessä duettona laulaen Dmitri Hvorostoski ja Anna Netrebko.

Otan tarkoituksella esille aiheena venäläistä laulut, koska haluan kertoa muillekin suomalaisille tällaisen hyvän musiikin tarjonnasta. Kielitaitoa sen kuuntelemiseen ei tarvita. Sen sijaan kappaletietoja lukiessa kielitaidosta olisi ollut minullekin apua. Käytin tässä artikkelissa tietokoneohjelmaa, joka käänsi venäjää suomeksi.

      Valentina Tolkunova

Valentina Tolkunova (1946 - 2010) valmistui 1971 Gnessin musiikkiopistossa. Hänen läpimurtonsa tapahtui seuraavana vuonna, kun hän tulkitsi säveltäjä Vladimir Shanskin ja runoilija Lev Ošanin lauluja.

Tolkunova on kuuluisa kauniista ja kirkkaasta äänestään. Hän konsertoi uransa aikana ympäri maailmaa, myös Suomessa.

Hänen laulujaan kuullaan videoissa 1 ja 2

Video 1. Валентина Толкунова - Поговори со мною мама.
Kappaleen nimi on suomeksi: Puhu kanssani äiti.

Video 2. Валентина Толкунова - Я не могу иначе.
Kappaleen nimi on suomeksi: En voi toisin.

      Mihail Krug

Mihail Krug (1962 - 2002) oli venäläinen laulaja ja lauluntekijä. Kuusivuotiaasta alkaen hänen idolinsa oli Vladimir Vysotski. Vuonna 1987 Mihail voitti laulu- ja sävellyskilpailun kappaleellaan "Pro Afganistan" ja alkoi sen jälkeen tosissaan kirjoittaa lauluja.

Hän äänitti ensimmäisen kasettinsa "Tverskie ulitsy" ("Tverin kadut") "Tver"-studiossa 1989. Sitä seurasivat "Katja" ja kolmas nimeämätön kasetti. Mitään näistä ei julkaistu virallisesti, vaan niitä levitettiin laittomasti. Lähes kaikki näillä levyillä olleet kappaleet on esitetty uudelleen ja julkaistu myöhemmillä albumeilla.

Hänen kappaleensa ”Vladimirskiy Central” on yksi venäläisen chansonin suosituimpia kappaleita.

Hän laulaa kaksi laulua videoissa 3 ja 4. Jälkimmäisessä kappaleessa hän esiintyy yhdessä naislaulajan kanssa.

Video 3. Михаил Круг - Владимирский централ.
Kappaleen nimi on: Vladimirskiy Central eli Keskusvankila.

Video 4. МИХАИЛ КРУГ - ДАВАЙ ПОГОВОРИМ / MIKHAIL KRUG - DAVAY POGOVORIM.
Kappaleen nimi suomeksi on: Juttelemme nyt.

Kuva 2. Žanna Bitševskaja esiintyy. Kuvan lähde on kansankulttuuri.blogspot.com.

Kuva 2. Žanna Bitševskaja esiintyy. Kuvan lähde on kansankulttuuri.blogspot.com.

      Žanna Bitševskaja

Žanna Bitševskaja (s. 1944) on vielä nykyäänkin yksi arvostetuimmista venäläisistä folklaulajista. Hänet muistetaan lähinnä venäläisistä kansanlauluista, joita hän esitti kitaran säestyksellä.

Nuorena hän pakkasikin kitaransa, nauhurin sekä pienen muistivihon ja lähti pitkälle matkalle, joka ulottui aina Karjalasta Volgalle saakka. Matkan tarkoituksena oli kerätä vanhaa kansanperinnettä talteen laulujen muodossa. Neuvostoliiton johto koki vanhojen kansanlaulujen viittaavaan liikaa tsaarin aikaan ja sulki nuoren artistin tien televisioon.

Neuvostoliiton hajottua hän tapasi ortodoksimunkki Ieromah Romanin, jonka säveltämin lauluihin hän ihastui. Nykyään hänen ohjelmistossaan kansanlaulut ovat melkein kokonaan korvautuneet hengellisellä musiikilla.

Žanna Bitševskaja esiintyy videoissa 5 ja 6. (Video 5 vaihdettiin kappaleen alkuperäiseen levytykseen 15.11.)

Video 5. Zhanna Bichevskaja - Matushka (Жанна Бичевская - Матушка).
Suomeksi kappaleen nimi on: Äitiseni.

Video 6. Жанна Бичевская - Бродяга [По диким степям Забайкалья].
Tämä on kansanlaulu, nimi käännettynä on: Risteilijä.

Kuva 3. Marina Devyatova ja Bayan-Mix. Kuvan lähde on 123rf.com.

Kuva 3. Marina Devyatova ja Bayan-Mix. Kuvan lähde on 123rf.com.

      Marina Devjatova

Marina Devjatova (s. 1983) opiskeli lapsena Shostakovichin lasten musiikkikoulussa ja  jatkoi vuonna 1999 Scnittken musiikkiopistossa pääaineena kansanlaulut. Hän esittää perinteisiä venäläisiä kansanlauluja ja esiintyy myös harmonikkaduon Bayan Mixin kanssa.

Hän esiintyy videolla 7.

      Nadežda Babkina

Nadežda Babkina (s. 1950) on venäläinen naislaulaja. Hän lähti nuorena opiskelemaan musiikkia ja kehittyi maansa kansanmusiikin asiantuntijaksi.

Hän perusti kuuden tytön muodostaman Russkaja Pesnja-yhtyeen, jota hän johti vuodesta 1974 lähtien. Vuonna 1976 siihen liittyi mukaan kolme mieslaulajaa.

Hän laulaa kappaleen videolla 8.

Video 7. Марина Девятова - Катюша.
Mukana on myös tanssia. Suomeksi kappaleen nimi on: Katjuša.

Video 8. Надежда Бабкина - Расцветали яблони в саду.
Mukana on kansantaideryhmä. Kapaleen nimi on: Omenat kukkivat puutarhassa.

Kuva 4. Laulaja Pelageja esiintymässä rock-konsertissa. Kuvan lähde on 123rf.com.

Kuva 4. Laulaja Pelageja esiintymässä rock-konsertissa. Kuvan lähde on 123rf.com.

      Pelageja

Pelageja Sergejevna Telegina (s. 1986) on venäläinen naislaulaja. Kun Pelageja oli yhdeksänvuotias, hän osallistui Utrennjaja zvezda (Aamutähti) -nimiseen lasten ja nuorten laulukilpailuun ja voitti sen. Kymmenen vuoden iässä Pelageja solmi sopimuksen Feelee Records -levy-yhtiön kanssa ja muutti Moskovaan. Hän opiskeli musiikkia Gnesin-musiikkiakatemiassa. Pelageja palkittiin vuoden 1996 parhaana venäläisen kansanlaulun esittäjänä.

Hän on Pelageja-nimisen yhtyeen perustaja ja solisti. Tämä "etno-folk-rock-yhtye" perustettiin vuonna 2005. Vuosina 2012-2014 Pelageja toimi Venäjän The Voice-ohjelman tähtivalmentajana ja myöhemmin Voice-formaatin lasten version esiintyjien valmentajana.

Hän esittää kaksi kappaletta videoissa 9 ja 10. Edellinen niistä on tehty vuonna 2014 ja jälkimmäisen videon taltiointi on vuodelta 2017. Videoon 10 saa englanninkielisen tekstityksen osoittamalla sen toimimaan.

Video 9. Пелагея - Аж дух захватывает.
Kappaleen nimi on suomeksi: Henki kiehtoo.

Video 10. Пелагея и Любэ — Конь.
Kappale on suomeksi nimeltään: Hevonen.

Kuva 5. Pesnjary-yhtye Valko-Venäjältä oli tunnettu Neuvostoliitossa varsinkin 1970-luvulla. Kuvan lähde on belta.by/culture.

Kuva 5. Pesnjary-yhtye Valko-Venäjältä oli tunnettu Neuvostoliitossa varsinkin 1970-luvulla. Kuvan lähde on belta.by/culture.

      Pesnjary-yhtye

Pesnjary on Valko-Venäjältä lähtöisin oleva musiikkiyhtye. Se julkaisi ensimmäisen levynsä vuonna 1969. Yhtyeen soittajat ovat vuosien varrella vaihtuneet, mutta laulusolisti Uladzimir Muljavin pysyi samana vuonna 2002 tapahtuneeseen kuolemaansa saakka. Yhtye soitti monenlaista musiikkia, pääasiassa pohjautuen valkovenäläiseen kansanperinteeseen yhdisteltyinä rock -musiikin elementteihin.

Kuulemme yhden heidän kappaleistaan videolla 11. Se on kuvattu vuonna 1976. Siihen saa venäjänkielisen tekstityksen osoittamalla sen toimimaan.

      Dmitri Hvorostoski ja Anna Netrebko

Dmitri Hvorostovski (1962 - 2017) oli venäläinen baritonilaulaja. Hänet tunnetaan oopperamusiikissa erityisesti italialaisten ja venäläisten roolien esittäjänä. Hän esitti ja levytti myös venäläisiä kansanlauluja ja laulelmia. Hän kuoli 55-vuotiaana sairauteen.

Anna Netrebko (s. 1971) on venäläinen sopraano, joka kuuluu maailman huippulaulajiin. Hän on ollut valtaosan urastaan ns. lyyrinen sopraano, mutta on myöhemmin ollut myös ns. dramaattinen sopraano.

He esiintyvät seuraavassa videossa 12 yhdessä laulaen. Taltiointi on vuonna 2013 ulkoilmakonsertista Moskovan punaisella torilla.

Video 11. ВИА Песняры "Вологда" Песня года.
Kappaleen nimi on venäjästä-suomeen käännöksenä: Kosteutta.

Video 12. Подмосковные вечера.
Laulun nimi on suomeksi: Moskovan yöt.

Jaa tämä sivu