Kuva 1. Laulujentekijä ja iskelmälaulaja Jukka Kuoppamäki. Kuvan lähde on malmitalo.fi.

Kuva 1. Laulujentekijä ja iskelmälaulaja Jukka Kuoppamäki. Kuvan lähde on malmitalo.fi.

Jukka Kuoppamäen ja Eija Kantolan toivekonsertti

Eino Tienari         5.2.2022

Tervetuloa kuuntelemaan suomalaista iskelmämusiikkia. Nyt ovat vuorossa Jukka Kuoppamäki ja Eija Kantola. Kumpikin heistä esiintyy valitsemillani 4 videolla eli yhteensä niitä on 8.

Konsertin lopuksi on muita tunnettuja suomalaisia laulajasuosikkeja. Valitsin menneiltä ajoilta iskelmälaulajat Markku Aro ja Eila Pellinen.

 Aloitamme näillä kappaleilla:

Videolla 1 Jukka Kuoppamäki esittää kappaleen ”Kultaa ja kunniaa”. Se voitti vuoden 1973 Syksyn sävel-laulukilpailun ja nousi listaykköseksi. Hän on itse säveltänyt ja sanoittanut tuon kappaleen.

Videolla 2 hän esittää iskelmä ”Sininen ja valkoinen”. Se julkaistu vuonna 1972 levyllä. Videon esitys on vuodelta 1988. Se on hänen säveltämänsä ja sanoittamansa suosituksi tullut laulu.

1. Jukka Kuoppamäki - Kultaa ja kunniaa

2. Jukka Kuoppamäki - Sininen ja valkoinen

Kuva 2. Laulaja Eija Kantola. Kuvan lähde on hymy.fi.

Kuva 2. Laulaja Eija Kantola. Kuvan lähde on hymy.fi.

Eija Kantola on syntynyt vuona 1966 Porissa. Hänet valittiin tangokuningattareksi vuonna 1992. Hän on julkaissut yhteensä 11 albumia. Hänen taiteilijanimensä oli aluksi Kaijariitta vuodesta 1988 vuoteen 1992 asti.

Hän on koulutukseltaan sairaanhoitaja ja hänellä on tytär.

Videolla 3 Eija Kantola esittää kappaleen ”Sata suudelmaa” vuodelta 1998 samannimiseltä albumilta, joka saavuti myyntitilastoissa kultalevyn.

Videolla 4 kuulemme Eija Kantolan iskelmän ”Ei kauniimpaa” vuodelta 1993. Se julkaistiin silloin albumilla Ilmaan noussut oon.

3. Eija Kantola - Sata suudelmaa

4. Eija Kantola - Ei kauniimpaa

Jukka Kuoppamäki on syntynyt 1942 Helsingissä. Hän on kirjoittanut noin 2000 musiikkikappaletta, joissa yleisiä aiheita ovat rakkaus, Suomi ja kaipaus. Hänen uransa muusikkona alkoi vuonna 1959 lauluyhtye Nelosissa. Ensimmäiset soolojulkaisut ilmestyivät 1962. Sen jälkeen hän rakensi soolouraa muodissa olleen folkmusiikin avulla. Myöhemmin hän vaihtoi tyyliään iskelmämusiikin suuntaan.

Hän valmistui kansakoulunopettajaksi vuonna 1965. Hänellä on vaimo ja 7 lasta.

Videolla 5 Jukka Kuoppamäki esittää kappaleensa ”Pieni mies”. Se on julkaistu vuonna 1971 ja sen innoittaja oli Jukka Kuoppamäen oma poika. Hän itse sanoittanut ja säveltänyt tämän iskelmän.

Videolla  6 on vuonna 1999 julkaistu Jukka Kuoppamäen säveltämä ja sanoittama iskelmä ”Pikajuna pohjoiseen”.

5. Jukka Kuoppamäki - Pieni mies

6. Jukka Kuoppamäki - Pikajuna pohjoiseen

Jukka Kuoppamäen laulujen sanoja, nuotteja ja tarinoita on julkaisussa ”Sanat kuin laulut: 40 tarinaa” (WSOY, 2000).

Jukka Kuoppamäki on kirjoittanut Juha Rantalan toimittamana omasta elämästään kertovan kirjan ”Sinne ja takaisin – matka Euroopan sydämeen” (Basam books, 2014).

Eija Kantolan esittämistä kappaleista on julkaistu nuottikirja ”Kirkkaimmat tähdet” (F-Kustannus, 2001).

Videolla 7 Eija Kantola esittää televisiossa vuonna 2004 kappaleen ”Käy luonain eilinen”. Se julkaistiin albumilla Yössä sielujen vuonna 1994.

Videolla 8 hän laulaa televisiossa vuonna 1997 kappaleen ”Jäätyneet kyyneleet”. Se julkaistiin albumilla Katseet samana vuonna.

7. Eija Kantola - Käy luonain eilinen

8. Eija Kantola - Jäätyneet kyyneleet

Lopuksi

Markku Aro on syntynyt vuonna 1950. Hän edusti Suomea Eurovision laulukilpailuissa vuonna 1971 kappaleella ”Tie uuteen päivään”. Hänellä on runsaasti levytyksiä vuosien 1969 – 2013 aikana.

Eila Pellinen (1938-1977) oli Sulkavalla syntynyt iskelmälaulaja. Hän levytti useita Toivo Kärjen sävellyksiä, josta mainittakoon ”Onni jonka annoin pois” vuodelta 1958.

Videolla 9 Markku Aro esittää kappaleen ”Etsin kunnes löydän sun”, joka on julkaistu vuonna 1976. Se on italialainen kappale Oasis, jonka suomenkielisen tekstin kirjoitti Chrisse Johansson.

Videolla 10 Eila Pellinen laulaa iskelmän ”Surullinen sunnuntai”. Se on katkelma elokuvasta Suuri sävelparaati vuonna 1959. Kappaleen on säveltänyt unkarilainen Sress Rezsö. Suomenkieliset sanat siihen kirjoitti Reino Helismaa.

9. Markku Aro - Etsin kunnes löydän sun

10. Eila Pellinen - Surullinen sunnuntai

Jaa tämä sivu