Suomalaisia jazzmuusikoita 1970-1990

Eino Tienari        19.9.2022

Johdanto

Olisi paljon kerrottavaa tässä esitettävistä taiteilijoista. Kerron heistä kuitenkin vain lyhyesti. On tarkoitus keskittyä kuuntelemaan hyvää suomalaista jazzia erityisesti 1970-luvulta. Toivon kappalevalintani tyydyttävän kuuntelijoita.

Johdatuksena aiheeseen luin ensin kirjan Markus Partanen, toim.: ”Rytmihäiriöitä – Uuden Suomi-jazzin nousu” (2007).

1. Juhani Aaltonen, s. 1935

Juhani Aaltosen soittimia ovat huilu, sopraanosaksofoni, alttosaksofoni ja tenorisaksofoni. Hän on myös säveltäjä ja saanut paljon musiikkialan palkintoja. Hän on opiskellut Yhdysvalloissa.

2. Eero Koivistoinen, s. 1946

Eero Koivistoisen soittimia ovat alttosaksofoni ja tenorisaksofoni. Hän on myös säveltäjä ja kapellimestari. Hän on opiskellut musiikkia Yhdysvalloissa.

Videolla 1 soittavat: Juhani Aaltonen /tenorisaksofoni, Pekka Sarmanto /basso ja Edward Vesala /rummut. (kesto 6:33)

Video 1. But Not For Me (levyltä ”Etiquette”, 1974)

Videolla 2 soittavat: Eero Koivistoinen /saksofonit, Jukka Tolonen/ kitara, Pekka Pohjola /basso ja Esko Rosnell /rummut. (kesto 5:46)

Video 2. Mean Meat Blues (levyltä ”The Front Is Breaking”, 1976)

Kuva 1. Eero Koivistoinen esiintymässä Pori Jazzissa 2012. Kuvan lähde on wikipedia.org.

Kuva 1. Eero Koivistoinen esiintymässä Pori Jazzissa 2012. Kuvan lähde on wikipedia.org.

3. Mircea Stan, s. 1943

Mircea Stan on syntynyt Romaniassa, mutta asunut 1970-luvun alkuvuosista alkaen Suomessa. Hänen soitimensa on pasuuna. Hän on opettanut kauan pasuunansoittoa alan oppilaitoksissa.

4. Markku Johansson, s. 1949

Markku Johanssonin soittimia ovat trumpetti ja flyygelitorvi. Hän on myös säveltäjä ja kapellimestari. Hän opiskellut musiikkia Yhdysvalloissa ja saanut paljon palkintoja Suomessa.

Videolla 3 soittavat: Mircea Stan /pasuuna, Pentti Lahti /saksofoni, Olli Ahvenlahti /piano, Pekka Sarmanto /basso, Tapani Ikonen /rummut, Jukka Ruohomäki ja Olli Ahvenlahti /syntetisaattorit. (kesto 6:41)

Video 3. Coming Home (levyltä ”Jazz Liisa 12”, 1974 ja 2017)

Videolla 4 soittavat: Markku Johansson /trumpetti tai flyygelitorvi, Juha Aaltonen /saksofoni tai huilu, Olli Ahvenlahti /piano, Juha Björninen /kitara, Heikki Virtanen /basso, Tapani Ikonen /rummut ja Olli Ahvenlahti /syntetisaattori. (kesto 4:56)

Video 4. Just A Sad Song (levyltä ”Funny Tricks But Beautiful”, 1982)

5. Heikki Sarmanto, s. 1939

Heikki Sarmanto on jazzpianisti ja musiikin tyylien rajoja ylittänyt säveltäjä. Hän opiskellut Yhdysvalloissa. Hän on saanut kunnianosoituksia, mm. Pro Finlandia-kunniamerkin.

6. Olli Ahvenlahti, s. 1949

Olli Ahvenlahti on pianisti, säveltäjä ja kapellimestari. Hän on säveltänyt myös iskelmämusiikkia. Hän sai vuoden 1975 Yrjö-palkinnon Suomen Jazzliitolta.

Videolla 5 soittavat: Heikki Sarmanto/piano tai syntetisaattori, Pekka Pöyry/huilu tai saksofoni, Juha Björninen/kitara, Pekka Sarmanto/basso ja Esko Rosnell/rummut. (kesto 3:53)

Video 5. New Day (levyltä ”Open Ear”, 1976)

Videolla 6 soittavat: Olli Ahvenlahti/piano tai syntetisaattori, Eero Koivistoinen /tenorisaksofoni, Pekka Pöyry /sopraanosaksofoni, Markku Johansson /trumpetti tai flyygelitorvi, Bertil Strandberg /pasuuna, George Wadenius /kitara, Pekka Pohjola /basso ja Esko Rosnell /rummut. (kesto 6:20)

Video 6. Aura (levyllä ”The Poet”, 1976)

Kuva 2. Jukka Linkola Octet -yhtye. Kuvan lähde on music.metasin.net.

Kuva 2. Jukka Linkola Octet -yhtye. Kuvan lähde on music.metasin.net.

7. Jukka Linkola, s. 1955

Jukka Linkola on pianisti, säveltäjä ja orkesterinjohtaja. Linkola perusti jazzyhtyeen jo opiskeluaikoinaan Sibelius-Akatemiassa 70-luvulla. Hänen sävellyksiään ovat soittaneet mm. UMO ja Espoo Big Band.

8. Teppo Hauta-aho, 1941-2021

Teppo Hauta-ahon soitin oli kontrabasso. Hän oli myös säveltäjä, jonka alaa olivat myös orkesteri- ja kamarimusiikki. Hän on toiminut Jazz@Opera -festivaalin taiteellisena johtajana.

Videolla 7 soittavat: Jukka Linkola /piano, Peter Lerche /kitara, Juhani Aaltonen ja Pentti Lahti /saksofoni tai huilu, Esko Heikkinen ja Otto Donner /trumpetti, Ilkka Hanski /basso ja Reino Laine /rummut. (kesto 5:40)

Video 7. Malaria (levyltä ”Lady In Green”, 1979)

Videolla 8 soittavat: Teppo Hauta-aho /basso, Eero Ojanen /piano ja Esko Rosnell /rummut. (kesto 6:07)

Video 8. H.A.E. (live-esitys, 1970)

9. Edward Vesala, 1945-1999

Edward Vesala oli jazzrumpali, jonka mieluisin tyylilaji oli ns. freejazz. Hän oli myös säveltäjä ja sovittaja. Hänen levytystensä luettelo on pitkä ja hän soitti elämänsä aikana useissa suomalaisissa jazzyhtyeissä.

10. Reino Laine, s. 1946

Reino Laine oli jazzrumpali, säveltäjä ja järjestöaktiivi. Hän aloitti uransa tanssiorkestereissa ja kävi Yhdysvalloissa saamassa jazzkokemusta esiintyjänä. Hän sai Suomen Jazzliitolta vuoden 1981 Yrjö-palkinnon.

Videolla 9 esiintyvät Edward Vesala /rummut, Tomasz Stanko /trumpetti, Tomasz Szukalski saksofoni ja Pekka Sarmanto /basso (4:57)

Video 9. Tomasz Stanko: 1st Song (live-esitys, 1976)

Videolla 10 esiintyvät: Reino Laine /rummut, Paroni Paakkunainen /huilu ja saksofonit, Olli Ahvenlahti /sähköpiano tai syntetisaattori, Nono Söderberg /sähkökitara ja Pekka Pohjola /basso (8:30)

Video 10. Chorea Urbana (levyllä ”Unisono”, 1975 ja 2010)

Jaa tämä sivu