Eräs taiteilija (Claude Monet)

Eino Tienari 2.8.2020         

(kirjoitettu vuonna 2004)

Olen lomamatkalla Pariisissa. Tänään on ohjelmassa bussimatka Pariisin kaupunkialueen ulkopuolelle. Kohteena on Giverny eli Monet -nimisen kuvataiteilijan koti ja sen puutarha. Kun saavumme perille, on paikalla hyvin paljon autoja ja busseja. On järjestetty viisaasti niin, että kauemmas on rakennettu suuri paikoitusalue, josta kävelemme jonossa merkittyä kävelytietä pitkin kohteeseen.

Kun nähtävyys on japanilaistyylinen puutarha ja siellä käy valtavasti turisteja, niin tuntuu vaikealta säilyttää sen intiimi tunnelma ja rauha. Tässä on kuitenkin onnistuttu melko hyvin hajauttamalla suuret joukot eri paikkoihin ja lisäämällä palvelupisteitä. Puutarhassa on selvästi merkitty reitti, josta ei saa poiketa. Lammet ovat siinä kulkiessa edessämme ja niissä kelluu samanlaisia lumpeita kuin tämän taiteilijan monissa tauluissa.

Monetin kodissa on esillä runsaasti japanilaista taidetta, jota hän on kerännyt elämänsä kuluessa. Hän kuuluu impressionistien koulukuntaan. Impressio tarkoittaa hetkellistä tunnelmaa, jonka taiteilija yrittää vangita tauluihinsa. Esimerkiksi jostakin kirkosta aivan samalta suunnalta voi maalata hyvin erilaisia tauluja. Näin on tehty aamutaulu, aamupäivätaulu, iltapäivätaulu, pimeän ajan taulu ja laskevan auringon valaistuksessa taulu samasta kohdasta katsottuna.

Monet ei loppuaikoina paljoa liikkunut talostaan ja puutarhastaan. Hän viihtyi siellä ja pääasiassa maalasi lumpeita. Kuinka ihminen voikaan olla onnellinen siitä, että saa kerrankin maalata sitä aihetta, jota haluaa. Lisäksi nämä taulut ovat erilaisia. Lumpeet olivat hänelle tärkeitä. Nuorempana hän joutui rahan hankkimisen takia tietysti maalaamaan sellaisia tauluja, mistä hänelle maksettiin. Sitten, kun hänestä tuli kuuluisa, niin hänen tauluistaan maksettiin riippumatta siitä, mitä hän maalasi.

Lopputulos siis oli, että hän istui puutarhassaan ja maalasi hyvin paljon lisää omien lammikkojensa äärellä lummetauluja. Ehkä se oli hänen onnelisinta aikaansa elämässä. Enää hänen ei tarvinnut välittää joistakin taidekriitikoista. He kirjoittivat ehkä jotain lehtiin, mutta Monet maalasi edelleen juuri sitä aihetta, mitä hän sillä hetkellä halusi maalata.

Tänäänkin on monta bussilastillista ja autollista ihmisiä rientänyt katsomaan näitä lammikoita ja niissä kelluvia lumpeita. Se on maailmaa kiinnostava aihe vieläkin.

---------

Olen käynyt kaksi kertaa tuossa puutarhassa eri vuosina. Taiteilja Claude Monet eli vuosina 1840-1926.

Kirjoituksen lopussa on 4 Monetin tekemää maalausta.

White waterlines 1899.  Kuvan lähde on kunst-fuer-alle.de.

White waterlines 1899. Kuvan lähde on kunst-fuer-alle.de.

Water Lilies 1919.  Kuvan lähde on metmuseum.org.

Water Lilies 1919. Kuvan lähde on metmuseum.org.

Woman with a Parasol 1875.  Kuvan lähde on amazon.com.

Woman with a Parasol 1875. Kuvan lähde on amazon.com.

Impression: Sunrise - Claude Monet, 1872. Kuvan lähde on mashrabiyya.wordpress.com.

Impression: Sunrise - Claude Monet, 1872. Kuvan lähde on mashrabiyya.wordpress.com.

Jaa tämä sivu