Kuva 1. Värttinä-yhtye vuonna 2012. Kuvan lähde on ts.fi (Turun sanomat).

Kuva 1. Värttinä-yhtye vuonna 2012. Kuvan lähde on ts.fi (Turun sanomat).

Värttinä, Koinurit, Tervapelimannit ja Finntrio

Eino Tienari    24.8.2022

Johdanto

Suomalaisen kansanmusiikin aihetta jatketaan tässä neljällä sellaisella kansanmusiikkiyhtyeellä, joilla on yksi tai useampia laulusolisteja. Näistä yhtyeistä Värtinä jatkaa edelleen toimintaansa. Sen sijaan yhtyeet Koinurit, Tervapelimannit ja Finntrio ovat olleet aikaisemmin aktiivisia, mutta eivät enää nykyisin jatka toimintaansa. Heidät esitellään tässä mainitussa järjestyksessä.

Kukin niistä esittää 3 kappaletta musiikkivideoina. Kuunneltavia videoita on siten yhteensä 12 kappaletta.

1. Värttinä

Värttinä on suomalainen kansanmusiikkiyhtye, joka poikkeaa perinteisistä yhtyeistä omalla nykykansanmusiikin ilmeellä. Sen perustivat vuonna 1983 Sari ja Mari Kaasinen. Yhtyeen juuret ovat karjalaisessa runolaulun perinteessä. Se aloitti perinteisellä kansanmusiikin ohjelmistolla, mutta se on nykyään aivan muuta.

Värttinän kokoonpano on muuttunut tähän päivään mennessä monta kertaa. Sen uusin kokoonpano on seuraava: Susan Aho – laulu, Mari Kaasinen – laulu, Karoliina Kantelinen – laulu, Mikko Hassinen – lyömäsoittimet, Matti Laitinen – kitara ja mandoliinit ja Lassi Logren – viulu ja jouhikko.

Yhtye on tunnettu nykyään Suomessa ja ulkomailla maailmanmusiikin edustajana. Se on julkaissut useita äänilevyjä ja muita äänitteitä vuodesta 1987 alkaen.

Seuraavassa on 3 videota valittuna tarkoituksella yhtyeen eri aikakausilta.

Video 1. Ämmät – Värttinä. Albumilta ”Musta Lindu”, joka ilmestyi vuonna 1989.

Video 2. Kivutar – Värttinä. Albumilta ”Ilmatar”, joka ilmestyi vuonna 2000.

Video 3. Taivasranta – Värttinä. Albumilta ”Viena”, joka on vuodelta 2015.

2. Koinurit

Koinurit on vuonna 1989 perustettu suomalainen kansanmusiikkiyhtye. Se voitti samana vuonna pelimanniyhtyeiden Suomenmestaruuden. Kaustisilla se valittiin vuoden yhtyeeksi vuonna 1992. Yhtye on julkaisut äänilevyt ”Yllätyspaartit” (1990) ja ”Askon 3-rivinen” (1992).

Yhtyeen kokoonpano on muuttunut hieman sen alkuperäisestä kokoonpanosta. Viime aikoina siinä esiintyivät: Arto Järvelä – viulu ja mandoliini, Perttu Pappanen – viulu ja hanuri, Marko Rantanen – hanuri ja laulu, Tapani Varis – basso ja saksofoni sekä Olli Varis – kitara ja mandoliini. Yhtyeen nykyisestä toiminnasta ei minulla ole tietoa.

Seuraavat 3 videota ovat vuoden 1990 äänilevyltä.

Video 4. Taattoni maja – Koinurit. Äänite on levyltä Yllätyspaartit.

Video 5. Ah mikä taitaa olla mun – Koinurit. Äänite on levyltä Yllätyspaartit.

Video 6. Hyvää iltaa sanon sulle – Koinurit. Äänite on levyltä Yllätyspaartit.

Kuva 2. Tervapelimannit vuonna 1985 Oulussa. Kuvan lähde on oma kuva äänilevyn kannesta.

Kuva 2. Tervapelimannit vuonna 1985 Oulussa. Kuvan lähde on oma kuva äänilevyn kannesta.

3. Tervapelimannit

Kansanpelimanniyhtye Tervapelimannit on perustettu vuonna 1978. Yhtyeen johtajana toimi alusta asti oululainen kansanpelimanni Elias Kivilahti (1929-1999). Hän oli samalla kansansävelmien ja kansanlaulujen kerääjä ja tallentaja. Hän on tehnyt myös omia sävellyksiä, joita tallennettu on yhtyeen äänitteille ja Elias Kivilahden julkaisemiin nuottivihkoihin.

Alkuperäisessä muodossa vuonna 1985 yhteen kokoonpano oli seuraava: Elias Kivilahti – hanuri ja laulu, Tapio Pirhonen – laulu, Tuija Alatalo – laulu, Sinikka Kiviniemi – laulu, Juha Nääppä – basso, Teija Laitila – viulu, Jari Suomalainen – viulu ja mandoliini, Antti Vesala – klarinetti ja Hilkka Määttä - laulu.

Seuraavaksi on 3 videota yhtyeen äänilevyiltä.

Video 7. Siel mulla muistot – Tervapelimannit. Tässä esityksessä laulajina ovat Piia Kiiskinen, Hilkka Määttä ja Raili Kukkohovi levyltä ”Kivilahden laulu” (1992).

Video 8. Anna Reetan laulu – Tervapelimannit. Vuonna 1994 julkaistulta äänilevyltä ”Tervapelimannit”. Laulaja on Elias Kivilahti.

Video 9. Meripojan laulu – Tervapelimannit. Vuonna 1994 julkaistulta äänilevyltä. Laulaja on Tapio Pirhonen.

4. Finntrio

Finntrio oli 1960-luvulla perustettu folk-yhtye. Sen alkuperäiset jäsenet olivat: Vesa Nuotio, Pertti Reponen ja Tapio Kyöstilä. Kun Pertti Reponen jätti yhtyeen vuoden 1964 syksyllä siirryttyään ”Hootenanny Trioon”, hänen tilalleen tuli Raimo Hakanen. Yhtye on julkaissut useita äänilevyjä.

Finntrio esiintyi myös ulkomailla, kuten entisessä Itä-Saksassa, Virossa ja Itävallassa. Suomen televisiossa heillä oli oma show-ohjelma vuosina 1968, 1974 ja 1979.

Seuraavaksi on 3 videota yhtyeen esittämistä kappaleista.

Video 10. Vilho ja Bertta – Finntrio (1967).

Video 11. Konstan parempi valssi – Finntrio (1973).

Video 12. Illalla sillalla – Finntrio. Tv-lähetys Euroviisujen Suomen karsinnasta (1977).

Jaa tämä sivu