Ensimmäinen kissani

Eino Tienari.         19.6.2021

Tämä tositarina on julkaistu Oulu-opiston proosaryhmän antologiassa "Rivienvälikysymys" vuonna 2004.

---------

Olin koululaisena maalaistalossa heinätöissä. Siellä ollessani kuulin, että läheiseltä koululta saisin itselleni kissanpennun. Kävin hakemassa sen työpäivän jälkeen ennen Ouluun palaamista. Tällä pennulla oli valkoinen vatsapuoli ja melko musta selkä. Se näytti oikein tyylikkäältä väriltään.

Kun vein sen kotiini Raksilaan, niin sovittiin, että minun henkilökohtaisiin tehtäviini kuului sen ruokkiminen ja jälkien siivoaminen. Kävi niin, että heti aluksi tulokas sai ripulin ja kävi tarpeellaan sängyn alla kaukana nurkassa. Se ei ollut vielä ehtinyt oppia omalla pissalaatikolla käyntiä. Siivosin urhoollisesti kontaten luutun kanssa haisevat jätökset sängyn alta.

Pian tämä kissa oppi siistiksi. Se hoiti asiat omassa hiekalla täytetyssä laatikossaan, jonka hiekat vaihdoin säännöllisin väliajoin. Kesällä se hoiti asiat pihalla pensaissa tai nurmikolla.

Annoin sille nimeksi Tassu. Se oli reipas kissa. Se jopa pyydysti hiiriä pihan vanhassa ulkorakennuksessa. Toin sille joskus kalaa torilta. Silloin se kehräsi tyytyväisenä ja painautui kättäni vasten.

Samassa pihapiirissä asui Lassie-rotuinen koira. Hyvin usein kissani joutui kipittämään pakoon haukkuva koira perässään. Kissa meni koiraa karkuun hyppäämällä sisään ulkorakennuksen rikkinäisestä ikkunasta, joka oli sille sopivan matalalla. Koira jäi ikkunan eteen, mutta kissa tiesi olevansa turvassa pienen ikkunan sisäpuolella.

Kissa asui ja kasvoi meillä noin kaksi vuotta. Sitten alkoi vanhemmassa veljessäni ilmetä selviä allergisuuden oireita kissan takia. Minulle selitettiin tämä hankala asia ja kehoitettiin luopumaan rakkaasta kissastani. Tunsimme lähinaapurissa lääketieteen opiskelijan, joka ilmoitti tarvitsevansa opintojensa harjoitustyötä varten elävän kissan. Hän selitti kissani saavan kivuttoman lopun nukutettuna. Sen jälkeen hän avaisi kissani ja tutkisi sen sisältä päin.

Raskain mielin suostuin luopumaan kissastani. Siitä jäi minulle kauniita ja iloisia muistoja.

Jaa tämä sivu