Rolling Stones -yhtye. Kuvan lähde on chilango.com.

Rolling Stones -yhtye. Kuvan lähde on chilango.com.

Iso-Britannian pop- ja rock-musiikin historiaa

Tremeloes, Led Zeppelin, Pink Floyd ja Rolling Stones

Eino Tienari    17.4.2021

Johdanto

Iskelmälaulaja Petula Clark on hieno esimerkki Iso-Britannian kevyen musiikin hyvästä tasosta. Hänet ja 1940-luvun laulajan Vera Lynn esittelin aikaisemmin.  Haluan tarjota blogin lukijoille monipuolisesti eri musiikin lajeja. Siksi kuulemme nyt Iso-Britannian pop- ja rock-musiikkia. Aikaisemmin on ollut jo esillä The Beatles, Cliff Richard ja The Shadows, joiden tuotanto oli minulle ennestään tuttua.

Astun nyt sellaiselle kevyen musiikin alueelle, jota tunnen vain vähän. Tällä kertaa esiteltävistä yhtyeistä muistan kuulleeni vain Rolling Stonesin musiikkia1960-luvulla. Nyt palaan siis silloin kokemaani. Muiden kolmen musiikit ovat minulle uutta, vaikka heidän nimensä olen kuullut: Tremeloes, Led Zeppelin ja Pink Floyd.

Heidät valitsin mukaan esikarsinnan perusteella eli kuuntelemalla levyjä ja musiikkivideoita. Luin myös monien englantilaisten rock/pop-yhtyeiden esittelyjä. Tein tietoisesti karsinnan 4 yhtyeeseen, jotta he saisivat kaikki soittaa täällä 3 kappaletta. Materiaalia aiheesta löytyi kyllä enempäänkin.

The Tremeloes

The Tremeloes oli brittiläinen pop-yhtye, jonka suurin menestys ajoittui 1960-luvulle. Orkesteri oli muotoutunut kuitenkin jo edellisen vuosikymmenen lopulla teinibändinä. Yhtyeen suurin maailmanlaajuinen menestys oli vuonna 1967 uudella yhtyeen nimellä julkaistu single "Silence Is Golden".

Vuosina 1962–1966 yhtye tunnettiin nimelle Brian Poole and The Tremeloes. Vuonna 1963 Brian Poole yhtyeineen nousi Englannin listoilla neljänneksi singlellään "Twist and Shout" ja heti perään ykköspaikalle kappaleella "Do You Love Me". Muutamia pienempiä hittejä kuten "Someone Someone" ja "Candyman" tuli vielä seuraavien vuosien aikana.

Poolen lähdön jälkeen yhtyeen ”Tremeloes” muodostivat soolokitaristi Ricky West, komppikitaristi Alan Blakley, rumpali Dave Munden ja basisti Len Hawkes. Nyt alkoi sopivalta tuntuva kokoonpano olla kasassa. Hawkesista tuli basistinroolinsa lisäksi yhtyeen varsinainen laulusolisti.

Myöhemmin 1970-luvulla yhtyeen jäsenistössä tapahtui vaihdoksia. Hiljaisen kauden jälkeen tuli uusi nousu Len Hawkesin yhtyeeseen paluun ansiosta. Tämän jälkeen he soittivat yhdessä vuosien ajan tehden esimerkiksi kiertueen Eurooppaan. 

1. The Tremeloes, 1967 - Silence is Golden

2. Brian Poole and The Tremeloes, 1963 - Twist and Shout

3. The Tremeloes, 1969 - Call Me Number One (uusi video 4.12.2021)

Led Zeppelin

Led Zeppelin oli englantilainen rock -yhtye, joka perustettiin Lontoossa vuonna 1968. Yhtye aloitti tammikuussa 1969 ensimmäisen Yhdysvaltain-kiertueensa ja julkaisi samalla esikoisalbuminsa "Led Zeppelin". Albumi nousi kahdessa kuukaudessa Yhdysvaltain albumilistan kymmenen kärkeen.

Yhtyeessä soittivat kitaristi Jimmy Page, laulaja Robert Plant, basisti ja kosketinsoittaja John Paul Jones sekä rumpali John Bonham. Led Zeppelin oli yksi maailman suosituimmista rockyhtyeistä 1970-luvulla. Äänitemyynnin perusteella Led Zeppelin on edelleen yksi maailman menestyneimmistä yhtyeistä: sen albumeja on myyty yli 300 miljoonaa kappaletta.

Yhtyeen aktiiviura päättyi rumpali Bonhamin kuoltua syyskuussa 1980. ”Coda” on rockyhtye Led Zeppelinin albumi, joka julkaistiin vuonna 1982 yhtyeen jo lopetettua toimintansa. Coda sisältää vuosina 1970-1978 nauhoitettuja kappaleita, jotka eivät eri syistä olleet mahtuneet yhtyeen aikaisemmille levyille.

4. Led Zeppelin, 1969 - Whole Lotta Love

5. Led Zeppelin, 1972 - Immigrant Song

6. Led Zeppelin, 1979 - Rock And Roll

Pink Floyd

Pink Floyd oli englantilainen rockyhtye ja yksi kaikkien aikojen suosituimmista ja musiikillisesti vaikutusvaltaisimmista yhtyeistä. Pink Floydin levyjä on myyty maailmanlaajuisesti yli 250 miljoonaa. Yhtye tunnetaan psykedeelis- (ts. tajuntaa laajentavasta) ja progressiivissävytteisestä (ts. kokeellisesta) musiikistaan, pohdiskelevista sanoituksistaan ja näyttävistä konserteistaan.

Vuonna 1965 perustetun yhtyeen muodostivat alun perin laulaja-kitaristi Syd Barrett, rumpali Nick Mason, basisti Roger Waters ja kosketinsoittaja Richard Wright. Barrettin ollessa yhtyeen musiikillisena johtajana Pink Floyd julkaisi vuonna 1967 esikoisalbuminsa ”The Piper at the Gates of Dawn”. Samana vuonna kitaristi David Gilmour liittyi yhtyeeseen.

Yhtye nousi maailmanlaajuiseen suosioon vuonna 1973 julkaistulla albumilla ”The Dark Side of the Moon”. Myös vuonna 1979 julkaistu rock-ooppera ”The Wall” oli suosittu, ja siitä tehtiin jopa elokuvasovitus. Roger Waters jätti Pink Floydin 1985.

Vuonna 2014 julkaistun ”The Endless River” -albumin jälkeen yhtye ilmoitti lopettavansa toimintansa kokonaan. 

7. Pink Floyd, 1994 - One of These Days (kesto 7:04)

8. Pink Floyd, 1990 - Money (kesto 8:50)

9. Pink Floyd, 1979 - Another Brick on the Wall (kesto 6:01) En suositele lapsille katsottavaksi.

The Rolling Stones

Tällä englantilaisella rockyhtyeellä on ollut 1960-luvulta lähtien vahva vaikutus länsimaiseen populaarimusiikkiin ja -kulttuuriin. The Rolling Stonesin musiikin perusta on rhythm and bluesissa, joskin yhtye on uransa eri aiheissa hyödyntänyt muitakin vaikutteita. The Rolling Stonesin johtohahmot ovat laulaja Sir Mick Jagger ja kitaristi Keith Richards, jotka ovat säveltäneet ja sanoittaneet valtaosan yhtyeen lauluista. 

Brian Jonesin vanha yhtyekaveri, rumpali Charlie Watts, liittyi yhtyeeseen tammikuussa 1963. Basisti Bill Wyman liittyi yhtyeen jäseneksi joulukuussa 1962. Yhtyeen manageriksi ryhtyi 19-vuotias Andrew Loog Oldham, joka muutti heidän imagonsa aggressiivisemmaksi, tarkoituksenaan luoda vastakohta The Beatlesin siistille olemukselle. Lisäksi vuoteen 1969 asti yhtyeessä oli mukana toisena kitaristina Brian Jones. Hänet korvasi vuoteen 1974 asti ensin kitaristi Mick Taylor ja siitä eteenpäin kitaristi ja laulaja Ron Wood.

Kokoelma ”Let It Bleed”-kokoelma ilmestyi joulukuussa 1969. Mestariteokseksi kehuttu albumi sisälsi edellisen levyn ”Beggars Banquetin” tapaan country-vaikutteita. Pitkä tauko studioalbumeissa päättyi syyskuussa 2005, kun yhtyeen perusrock-juurille palauttanut ”A Bigger Bang” ilmestyi. Se sai yleisesti hyvät arvostelut ja nousi listakakkoseksi sekä Britanniassa että Yhdysvalloissa. 

10. The Rolling Stones, 1965 - Satisfaction

11. The Rolling Stones, 1968 - Sympathy For The Devil (kesto 8:48)

12. The Rolling Stones, 1964 - It´s All Over Now

Jaa tämä sivu