Iskelmälaulaja Carola Häggkvist

Eino Tienari  4.7.2020

Carola Maria Häggkvist syntyi 8. syyskuuta 1966 Hägerstenissa Tukholmassa. Vasta 16-vuotias Carola osallistui Melodifestivaleniin vuonna 1983 kappaleellaan ”Främling” ja voitti kilpailun ylivoimaisesti.

Samana keväänä hän edusti Ruotsia Euroviisuissa 1983 Münchenissä, jossa Främling sijoittui kolmanneksi. Laulusta tuli hyvin suosittu ja se levytettiin myös englanniksi, saksaksi, hollanniksi ja suomeksi. Carolan debyyttialbumia" Främling" myytiin Ruotsissa yli miljoona kappaletta ja se on maan kaikkien aikojen myydyin levy.

Carola piti 1980-luvun lopulla taukoa pop-musiikin tuotannosta ja suuntautui hengellisemmälle puolelle. Hartaana kristittynä tunnettu laulaja julkaisi kirkkomusiikkia. Carola Häggkvist oli naimisissa norjalaisen saarnaajan Runar Søgaardin kanssa. Tästä avioliitosta heillä on vuonna 1998 syntynyt poika nimeltä Amadeus.

Vuoden 1991 Melodifestivalenin hän voitti selvästi kappaleella ”Fångad av en stormvind”. Carola pääsi Euroviisuihin 1991 Roomaan ja voitti sen. Hän oli kolmas ruotsalainen euroviisuvoittaja. Carola on myös näyttelijä, ja 1995 hän esiintyi musikaalissa Sound of Music.

Carola osallistui jälleen vuoden 2006 Melodifestivaleniin. Hänen tämänkertainen kappaleensa oli nimeltään ”Evighet”, mutta jonka hän esitti euroviisuissa englanninkielisenä versiona ”Invincible”. Carola edusti siellä kolmannen kerran Ruotsia. Hän selvitti tiensä jatkoon finaaliin, mutta sijoittui vasta viidenneksi.

Vuonna 2008 Carola osallistui Melodifestivaleniin duona Andreas Johnsonin kanssa. Heidän kappaleensa "One love" sijoittui kolmanneksi.

 - - - - - - - - - - - -

Video n:o 1 "Främling" on levytetty vuonna 1983 Melidifestivalenin finaalissa, jonka kappale voitti. Se jatkoi myöhemmin Eurovison laulukilpailuun, jossa oli kolmas. Sanat lauluun kirjoittivat Lasse Holm ja Monika Forsberg.

Video n:o 2 on äänivideo, joten siinä on valokuvia. Sen laulu "Ännu en dag" on levytetty vuonna 1984. Sanat siihen on kirjoittanut Ingela Forsman.

Videon n:o 3 laulu on "Jag vill alltid älska" ja se on kuvattu vuonna 2001 Etelä-Afrikassa albumille: Sov på min arm. Sanat tähän lauluun on kirjoittanut palkittu norjalainen levytuottaja ja runoilija Erik Hillestad.

Video n:o 4 on englannin kielellä laulettu "Woman in Love" vuodelta 2011 televisiolähetyksessä. Saman laulun on levyttänyt Barbra Streisand 1980. Laulun sanat ovat kirjoittaneet Robin Gibb ja Barry Gibb BeeGee-yhtyeestä.

Video n:o 5 on hengellinen laulu "Blott en dag", joka esitetään kirkossa kirkkokuoron avustamana. Tätä videota on kuunneltu youtubessa yli miljoona kertaa. Laulu on virsi 1800-luvulta.

1. Främling - Melodifestivalen (1983)

2. Ännu en dag (1984)

3. Jag vill alltid älska (2001)

4. Woman in Love, televisiossa SVT-kanavalla (2011)

5. Blott en dag (2001)

Jaa tämä sivu