Kuva 1. Vox Aurea-nuorisokuoro, Jyväskylä. Kuvan lähde on voxaurea.fi.

Kuva 1. Vox Aurea-nuorisokuoro, Jyväskylä. Kuvan lähde on voxaurea.fi.

Etelä- ja Länsi-Suomen lapsi- ja nuorisokuoroja

Eino Tienari      1.5.2022          (päivitetty 7.5.)

Johdanto

Tämä kirjoitus on jatkoa aikaisempaan kirjoitukseeni Pohjois-Suomen ja Itä-Suomen nuorisokuoroista. Koska on niin paljon nuorisokuoroja, niin valitsen tähän artikkeliin etupäässä vanhempia, kauemmin toimineita kuoroja.

Koetan ryhmitellä lapsi- ja nuorisokuorot kotipaikkakunnan mukaan toisiaan lähellä sijaitseviin. Se on mielestäni parempi tapa kuin olisi esittää ne aakkosjärjestyksessä.

Kuorojen esittely

      1. Cantores Minores, Helsinki

Cantores Minores on Helsingin tuomiokirkon poikakuoro. Se on perustettu vuonna 1952 ja on Suomen vanhin kirkollinen poikakuoro. Sen ensimmäinen johtaja oli silloin Ruth-Ester Hillilä. Kuoro esiintyy kotimaan lisäksi jatkuvasti myös ulkomaisilla kuorofestivaaleilla ja musiikkijuhlilla. Kuoro on tehnyt suuria konserttikiertueita Japaniin, Yhdysvaltoihin, Venäjälle ja moniin Euroopan maahan.

Kuoron taiteellinen johtaja on nykyisin Hannu Norjanen. Kuorosta on lyhyt esittely Reijo Pajamon kuorokirjassa sivulla 129. Kuoron entisistä laulajista koostuva CM Alumnikuoro esiintyy ja konsertoi vuosittain.

      2. Sibelius-opiston Nuorisokuoro, Hämeenlinna

Hämeenlinnan musiikkiopisto perustettiin vuonna 1950. Opiston Hämeenlinnan toimipiste toimii Verkatehtaalla, joka on kaupungin kulttuuri ja kongressikeskus. Opistossa toimii useita kuororyhmiä lapsille ja nuorille useissa opiston toimipisteissä. Niitä ohjaa Taina-Maaria Rautasuo.

      3. Espoon Nuorisokuoro Candomino

Tämä kuoro on perustettu vuonna 1967. Esko Kallio on johtanut Candominoa vuodesta 2005 alkaen. Kuoro on julkaissut monta äänilevyä. Kuoron nimi perustuu latinankielisiin sanoihin Cantate Domino, mikä on suomennettuna laulakaa Herralle.

Nuorisokuoro Candominon yhteyteen perustettiin vuonna 2013 lapsikuoro CandoMini, jota johtaa Viena Jurvelin. CandoMini on valittu Yleisradion vuoden nuorisokuoroksi kaudelle 2019–2020.

      4. Tapiolan kuoro, Espoo

Tapiolan kuoro perustettiin vuonna 1963. Se on saanut kansainvälistä kuuluisuutta Suomen edustajana. Tämän kuoron johtajia ovat olleet Erkki Pohjola vuoteen 1994 asti ja sen jälkeen Kari Ala-Pöllänen. Nykyään johtajana on Pasi Hyökki.

Tapiolan kuorossa on noin 70 laulajaa, jotka ovat iältään 8-19 -vuotiaita ja joista jokainen soittaa vähintään yhtä instrumenttia laulamisen lisäksi. Kuoro on toimintansa aikana voittanut useita merkittäviä kuorokilpailuja. Kuorosta on lyhyt esittely Reijo Pajamon kuorokirjassa sivulla 167.

On kirjoitettu kuoron historiikki. Se on Anu Jaantila: Tapiolan kuoro 50 vuotta (2013).

      5. Vantaan Nuorisokuoro Laurus

Se toimii Vantaan musiikkiopistossa. Laurus-kuoro perustettiin vuonna 1995. Sen johtaja on nykyään Heidi Harinen. Vantaan Nuorisokuoro Laurus on valittu Yleisradion vuoden nuorisokuoroksi 2007-2008. Kuorosta on lyhyt esittely Reijo Pajamon kuorokirjassa sivulla 234.

      6. Vaskivuoren lukion kamarikuoro, Vantaa

Kuoro on perustettu vuonna 1965. Se nuorisosekakuoro, jossa on nykyisin noin 40 laulajaa. Vuosina 1990 - 2010 kuoroa johti Jukka Lehtinen, ja vuodesta 2011 johtajana on toiminut Jonna Vehmanen

Video 1. Cantores Minores-poikakuoro esittää vuonna 2014 Sibeliuksen säveltämän kappaleen ”Sydämeni laulu”.

Video 2. Sibelius-opiston Nuorisokuoro ja Tallinna Muusikakeskkooli noortekoor esittävät yhteisessä konsertissa vuonna 2019 kappaleesta ”Kalliolle kukkulalle” kaksi versiota.

Video 3. Tapiolan kuoro esittää äänilevyllä vuonna 1967 äänitetyn Oskari Merikannon säveltämän kappaleen ”Nälkämaan laulu”.

Kuva 2. Nuorisokuoro Laurus, Vantaa. Kuvan lähde on sivistysvantaa.fi.

Kuva 2. Nuorisokuoro Laurus, Vantaa. Kuvan lähde on sivistysvantaa.fi.

      7. Tyttökuoro Piritat, Vihti

Tyttökuoro Piritat on perustettu vuonna 1974. Se on hengelliseen musiikkiin erikoistunut tyttökuoro. Sitä on johtanut seurakunnan kanttori Ulla Eho-Saario. Kuoro on tehnyt useita esiintymismatkoja ulkomaille ja julkaissut myös äänilevyjä.

      8. Chorus Cathedralis Iuniorum, Turku

Kuoro on perustettu 1987. Se on Turun tuomiokirkon poikakuoro. Se edustaa eurooppalaista poikakuoroperinnettä Suomessa. Se kuuluu kiinteästi seurakunnan musiikkielämään. Kuoron pitkäaikaisena johtajana toiminut Heikki Rainio on siirtynyt Sallaan kirkkoherraksi. Hänen työtään jatkaa Maarian seurakunnan johtava kanttori Tero Niemi joulukuusta 2021 lähtien.

      9. Turun tuomiokirkon nuorisokuoro

Turun tuomiokirkon nuorisokuoro koostuu 14-20-vuotiaista laulajista. Kuoro järjestää säännöllisesti yhtyelaulun kursseja. Kuoro on esiintynyt ulkomailla. Kuoron perustaja ja taiteellinen johtaja on kanttori Anu Åberg. Tämä kuoro valittiin vuoden musiikkiryhmäksi vuonna 2014 Suomen Kirkkomusiikkiliitossa.

      10. Turun konservatorion lapsi- ja nuorisokuorot

Turun konservatoriossa toimii kaksi lapsikuoroa ja nuorisokuoro. Lapsikuoro Auriella on tarkoitettu 8-12-vuotiaille tytöille ja pojille. Tyttökuoro Sigynella on nuorisokuoro yläkoulu- ja lukioikäisille tytöille. Näitä molempia kuoroja johtavat Terhi Lehtovaara ja Tuire Mellanen

Video 4. Turun CCI-kuoro harjoituksissa Palman katedraalissa. Kappale on nimeltään ”Psallat scholarum”. Äänite on vuodelta 2016.

Kuva 3. Lapsikuoro Auriella, Turku. Kuvan lähde on turunkonservatorio.fi.

Kuva 3. Lapsikuoro Auriella, Turku. Kuvan lähde on turunkonservatorio.fi.

      11. Lapsikuoro Tactus ja Nuorisokuoro Sympaatti, Tampere

Lapsikuoro Tactus on laulattanut tamperelaisia 3.-6. luokalla olevia alakoululaisia jo vuodesta 1974. Kuoron johtaja on nykyään Emmi Kleemola. Nuorisokuoro Sympaatti on perustettu vuonna 1981 Pekka Nikulan toimesta ja hän johtikin kuoroa aina vuoteen 2012 saakka, jonka jälkeen kuoronjohtajana on toiminut musiikinopettaja Emmi Kleemola.

      12. Poikakuoro Pirkanpojat, Tampere

Poikakuoro Pirkanpojat on perustettu vuonna 1970. Se perustettiin Mieskuoron Pirkanmiehet aloitteesta. Tämä kuoro on toiminut Tampereen tuomiokirkkoseurakunnan kuorona vuodesta 2007 lähtien. Kuorosta on lyhyt esittely Reijo Pajamon kuorokirjassa s. 175. Kuoro on julkaissut useita äänilevyjä. Kuoroa on johtanut vuodesta 2011 alkaen Jouni Rissanen. 

Tampereella on toiminut myös Tampereen poikakuoro, joka mm. teki äänilevyn vuonna 1965. Sen lisäksi se on tehnyt singlen "Partaharjun lauluja" vuonna 1971.

      13. Lopen lapsikuoro ja nuorisokuoro

Lopen lapsikuoro syntyi 1974 Lopen kansalaisopiston yhteyteen. Lopen nuorisokuoro syntyi vuonna 1976, kun laajasta lapsikuorolaisten joukosta valittiin parhaimmisto nuorisokuoroon. Molempien kuorojen johtajana toimi vuonna 2019 Anneli Julén. Kuoroista on lyhyt esittely Reijo Pajamon kuorokirjassa s. 217.

      14. Vanajan Nuorisokuoro, Kanta-Häme

Vanajan Nuorisokuoroa johti vuonna 2011 kanttori Ismo Savimäki. Tämä kuoro valittiin Yleisradion nuorisokuoroksi kaudelle 2011-2012. Kuoron johtaja nimettiin vuoden kanttoriksi vuonna 2018. Kuorosta on lyhyt esittely Reijo Pajamon kuorokirjassa s. 225.

Video 5. Lapsikuoro Tactus ja Nuorisokuoro Sympaatti esittivät vuonna 2017 Tampere-talon pienessä salissa ”Suutarin emännän kehtolaulun”.

Video 6. Tampereen poikakuoro levytti vuonna 1965 oululaisen Paavo Sarkkaman säveltämän ja sanoittaman ”Husaarimarssin".

      15. Rauman Poikakuoro

Rauman Poikakuoro on perustettu vuonna 1975. Sitä ennen se toimi Rauman Mieslaulajien yhteydessä vuodesta 1955 alkaen. Kuoroa johtavat Niiki Nuutinen ja Timo Katila. Se on Suomen vanhimpia poikakuoroja. Kuorosta on lyhyt esittely Reijo Pajamon kuorokirjassa s. 174.

      16. Lapsi- ja nuorisokuoro Katajanmarjat, Pori

Tämä kuoro on perustettu 1975. Laulajat ovat 7-25-vuotiaita. Kuoron taiteellisena johtajana toimii diplomiviulisti ja kirkkomuusikko Leelo Lipping. Kuoro mm. voitti Bulgariassa kansainvälisen Chernimirski zvutsi -kuorokilpailun pääpalkinnon kesällä 2015. 

      17. Porin Poikakuoro

Mieskuoro Porin Mies-Laulu perusti poikakuoron Poriin vuonna 1969. Kuoron ensimmäisenä johtajana toimi yksitoista vuotta Jukka Sampolahti. Kuorossa laulaa 7–29-vuotiaita poikia ja nuoria miehiä Porista ja ympäristökunnista. Porin Poikakuoro on itsenäinen kuoro. Kuoronjohtaja Vuokko Järvenpää on johtanut Porin Poikakuoroa vuodesta 1982. 

      18. Porin Tyttökuoro Sävelsirkut

Kuoro on perustettu 1976. Se on alun perin Porin Naislaulajien perustama tyttökuoro. Sitä johtaa Minna Liettyä-Tyni. Se järjesti 75-vuotisjuhlakonsertin joulukuussa 2021 Keski-Porin kirkossa. 

Kuva 4. Katajanmarjat-kuoro, Pori. Kuvan lähde on katajanmarjat.omasivu.fi.

Kuva 4. Katajanmarjat-kuoro, Pori. Kuvan lähde on katajanmarjat.omasivu.fi.

       19. Kankaanpään nuorisokuoro, Satakunta

Kankaanpään nuorisokuoron perusti Erkki Hakkiluoto vuonna 1972. Kuorosta on lyhyt esittely Reijo Pajamon kuorokirjassa sivulla 311. Tämän kuoron historiikki on ”Kankaanpään nuorisokuoro ry, 1977-1987”. Sen kirjoittaja on Raimo Aalto.

      20. Vaasan suomalaisen seurakunnan lapsi- ja nuorisokuorot

Vaasassa toimii seurakunnassa kaksi lapsikuoroa. Ne ovat 4-7-vuotiaiden lasten Piccolo Gaudium Sonos johtajana Johanna Välimäki ja 7-12-vuotiaiden lasten Gaudium Sonos johtajana Jimi Järvinen.

Niiden lisäksi seurakunnassa toimii nuorisokuoro Merina. Se on tarkoitettu 11-18-vuotialle. Sitä johtaa Tarja Viitanen.

Video 7. Vaasan ylioppilaskuoro ja Vaasan nuorisokuoro esittävät sikermän Pekka Kostiaisen kappaleita vuonna 2012 tehdyssä äänitteessä.

Kuva 5. Lapsikuoro LauLux. Kuvan lähde on lapuantuomikirkkoseurakunta.fi.

Kuva 5. Lapsikuoro LauLux. Kuvan lähde on lapuantuomikirkkoseurakunta.fi.

      21. Lapuan nuorisokuoro ja lapsikuoro

Lapuan nuorisokuorosta on lyhyt esittely Reijo Pajamon kuorokirjassa s. 287. Sen lisäksi Lapuan seurakunnassa on toiminut lapsikuoro LauLux. Se on 7-13-vuotiaille lapsille ja sitä johtaa Mirja Latva-Laturi. Lapsikuoro esiintyy pääasiassa oman seurakuntansa tilaisuuksissa.

      22. Nuorisokuoro ja Poikakuoro, Veteli

Vetelin Nuorisokuoro on levyttänyt hengellistä musiikkia 3 levyllä vuosina 1982, 1983 ja 2004. Kuoroa on johtanut aikaisemmin Risto Ainali. Vetelin Poikakuoro perustettiin vuona 1985 Veteliin Keski-Pohjanmaalle. Sen johtajana on toiminut alusta lähtien Simo Kangas. Kuoron ohjelmisto koostuu pääasiassa tyypillisestä poikakuoromusiikista. Vuonna 1990 kuoro jakoi ykköstilan omassa sarjassaan koulun suurjuhlien kuorokilpailussa Lahdessa.

      23. Kokkolan Nuorisokuoro, Keski-Pohjanmaa

Kokkolan Nuorisokuoro toimii Keski-Pohjanmaan konservatorion yhteydessä ja moni laulaja opiskelee kuoron ohella jotakin instrumenttia. Kokkolan Nuorisokuoron on perustanut vuonna 1979 Lauri Vuorela. Nykyinen johtaja on Katriina Mathlin.

      24. Vox Aurea, perusopetuksen edustuskuoro, Jyväskylä

Vox Aurea on perustettu vuonna 1968. Se on yleisradion vuoden nuorisokuoro 2016-2017. Kuorosta on lyhyt esittely Reijo Pajamon kuorokirjassa s. 170. Vox Aurean Kolmekuutoset on n. 9 -12 -vuotiaiden laulajien kuoro. Kolmekuutosissa laulajat totuttelevat kuorotyöskentelyyn ja taitojen edistyessä heillä on mahdollisuus pyrkiä edustuskuoroon Vox Aureaan. Kuoroa johtaa Suvi Airaksinen.

      25. Seinäjoen tyttökuoro

Seinäjoen tyttökuoro on perustettu vuonna 1974. Sitä on johtanut Tuulikki Orrenmaa. Yleisradio on nimennyt Vuoden Nuorisokuoroksi vuonna 1996. Kuoro sai kultamitalin Itävallassa vuonna 2000 järjestetyissä kuoro-olympialaisissa. Seinäjoen tyttökuorosta on lyhyt esittely Reijo Pajamon kuorokirjassa s. 292.

Seinäjoen tyttökuoro levytti vuonna 2001 yhdessä Seinäjoen kaupunginorkesterin kanssa tunnettuja musikaali ja revyysävelmiä. Kapellimestarina toimi Atso Almila. Orkesterisovitukset on tehnyt Markku Anttila. Levyn otsikko oli ”Pidä lakistas kii”.

Video 8. Seinäjoen tyttökuoro ja Pauliinat esittävät kappaleen ”Minä soitan harmonikkaa”. Äänite on vuodelta 2014.

Jaa tämä sivu