Kansantanssin riemua Virossa. Kuvan lähde on soomeinstittut.wordpress.com. Kuvaaja Aivar Pihelgas / Visit Estona.

Kansantanssin riemua Virossa. Kuvan lähde on soomeinstittut.wordpress.com. Kuvaaja Aivar Pihelgas / Visit Estona.

Viron kansantansseja ja kansantanssifestivaaleja

Eino Tienari   18.10.2020     (pävitetty 3. videon osalta 25.11.2022) 

Virolaisten kansantanssin harrastus

Virossa on paljon kansantanssien harrastajia. Heitä on enemmän asukaslukua kohden kuin Suomessa. Suuret Viron tanssijuhlat ja laulujuhlat varmaankin innostavat heitä. Kansanmusiikkia ja kansantanssia on tietysti muillakin paikkakunnilla kuin Tallinnassa.

Villacher Kirchtagissa Kärtenissä Itävallassa on vuodesta 1936 alkaen vietetty itävaltalainen hengellinen perinnejuhla, jossa kerätään samalla varoja köyhille. Virolaiset pelimannit ja kansantanssijat esiintyivät siellä vuonna 2011 seuraavalla videolla.

Videon kesto on noin 3 minuuttia:

Pärnu

Pärnuun avattiin ensimmäinen kylpylä 1800-luvun alkupuoliskolla. Sata vuotta myöhemmin kaupungista kehittyi nopeasti suosittu lomakohde. Pärnun raatihuone rakennettiin vuonna 1797. Vuosina 1935–1937 rakennettu Rannahotell-hotelli on Viron funktionalismin tunnetuimpia esimerkkejä.

Seuraavana on virolaista kansantanssia Pärnussa heinäkuussa 2016. Seuraavassa videossa esitetään useita tansseja eri kokoonpanoissa peräkkäin ilman taukoa.

Video kestään noin 5 minuuttia:

Viron maaseutu ja Tallinna

Seuraavassa on vuonna 2013 kuvattu esitys tanssista "Tuljak". Se tapahtuu sisällä näyttämöllä puvut päällä.  Kiinnittäkää huomiota tanssijoiden kansallispukuihin. Kappaleen sävel  saattaa tuntua tutulta suomalaisen korviin. Ehkä.

Ensimmäinen video kestää noin 3 minuuttia.

Sitä seuraa toinen samanniminen esitys "Tuljak", joka tapahtuu suurella joukolla tanssi- ja laulujuhlilla vuonna 2014. Siinä katsokaa joukkojen hallinta ja itsekuri suurella esiintymialueella Tallinnassa. Se on ihailtava suoritus.

Tanssijuhlille osallistuvat myös virolaiset naisvoimistelijat suurina ryhminä omin esityksin. Kun katsotte tarkkaan, heidät löytää jälkimmäisen videon tansijoiden joukosta rivistönä keskellä.

Toinen video kestää myös 3 minuuttia.

Tämä uusi video korvasi entisen 25.11.2022. Sama tanssi, mutta eri esittäjät.

Tartto

On kansantanssitapahtumia, joihin kaikki paikalla olevat voivat osallistua muiden mukana. Seuraava näyte on Tartossa joulukuussa 2016 vietetystä ulkoilmajuhlasta. Siinä näemme, että kansantanssi on tarkoitettu kaikille. Pitkät tanssijajonot kiertyvät spiraaleiksi ja niistä pois. Tämä on harvinainen tilaisuus kurkistaa Tarttolaisten juhlaan!

Videon kesto on 6½ minuuttia:

Viron suuret kansalliset tanssijuhlat

Viron tanssijuhlia pidetään yhdessä Viron laulujuhlien kanssa joka viides vuosi. Tanssijuhlien historia alkaa vuoden 1934 voimistelujuhlista. Vuonna 2019 olivat järjestyksessä 20. juhlat.

Vuonna 2007 järjestettiin ensimmäiset Viron lasten ja nuorten Laulu- ja Tanssijuhlat, johon osallistui noin 40 000 laulajaa ja tanssijaa niin Virosta kuin ulkomailta. Ensimmäistä kertaa historian aikana osallistuivat laulu- ja tanssijuhliin vapaassa Virossa noin vuoden 1990 jälkeen syntyneet nuoret. Seuraavan kerran ”Noorte laulu- ja tantsupidu” järjestetään Tallinnassa noin kahden vuoden kuluttua 1.-3.7.2022.

Yhteisesityksiin saattaa kertyä valtavasti esiintyjiä kuten seuraavassa Nuorten tanssipidossa vuonna 2011.

Ensimmäinen video kestää noin 4 minuuttia.

Seuraavana on Tallinnan yleisillä laulu- ja tanssijuhlilla vuonna 2019 kuvattu aikuisten esitys. Siinä esiintyy paljon miehiä.

Toinen video kestää noin 3 minuuttia. 

Pesapuu - XI noorte tantsupidu maa ja ilm

Tantsupidu 2019 avatants

Viron yleisissä laulu- ja tanssijuhlissa vuonna 2009 esitettiin säveltäjä Arvo Pärtin musiikkiin tehty Maie Oravin kansantanssikoreografia. Arvo Pärt on aikamme merkittävimpiin luettu virolainen säveltäjä.

Seuraava video kestää noin 2½ minuuttia:

Suomi

Vuonna 2000 Helsingin olympiastadionilla ja 2005 Tartossa pidettiin Suomen ja Viron yhteiset tanssipidot. Tampereella vietettiin virolaisten kanssa yhteiset tanssipidot myös vuonna 2012 ja Velisinfonia esitettiin Tampereen Stadionilla 17.6.2012. Tanssiteoksen ohjauksesta ja konseptista vastasivat Petri Kauppinen, Kalev Järvela ja työryhmä.

Lisätietoja Tampereella tehdyistä kansantanssien tallenteista ja Pispalan Sottiisista saa  sen omalta sivustolta ”sottiisi.net”.

Sillan rakentaminen käynnissä Tampereella vuonna 2012 miesten ja poikien toimesta. Kuvan lähde on hyvinkaankansantanssijat.fi.

Sillan rakentaminen käynnissä Tampereella vuonna 2012 miesten ja poikien toimesta. Kuvan lähde on hyvinkaankansantanssijat.fi.

LUKIJALLE

Olen ollut kiinnostunut kansantanssista ja pelimannimusiikista nuoresta alkaen. Olen myös itse harrastanut molempia. Siksi halusin näyttää, että myös Virossa tehdään samaa. Mielestäni virolainen kansantanssi ja kansanmusiikki muistuttavat vastaavia suomalaisia esityksiä. Virossa on kahdenlaista folklorea, nimittäin perinteistä vanhaa ja uutta vanhaan pohjautuvaa ja vapaammin sovitettua..

Virolaiset kansallispuvut ovat kauniita ja niitä käytetään julkisissa tilaisuuksissa enemmän kuin Suomessa on tapana.

Jaa tämä sivu