Viron lasten laulamia lauluja

Eino Tienari  25.5.2020

Johdanto

Tutustuin internetin musiikkivideoiden kautta Viron lastenlauluihin ja ne jäivät soimaan mieleeni. Kuuntelen niitä yhä uudelleen. Tein tälle kirjoitukselle jatko-osan "Viron lastenlaulut 2" 14.1.2021 otsikolla: Virolaisten lastenlaulujen toivekonsertti.  

Arvo Pärtin lastenlaulut

Säveltäjä Arvo Pärtin (s.1935) lastenlauluissa soivat säveltäjän uran varhaisimmat vaiheet. Hänen äitinsä oli lastentarhanopettaja. Äidin työpaikalla nuori Arvo usein säesti lasten lauluja ja improvisoi heille uutta musiikkia. Varsinaisen säveltäjänuransa alkuaikoina, 1950-1970 -luvulla Arvo Pärt sävelsi lukuisia lastenlauluja sekä musiikkia mm. animaatioelokuviin.

Videossa n:o 1 säveltäjä Arvo Pärt istuu lattialla lasten edessä, kun he laulavat hänen lastenlaulunsa ”Mina olen juba suur (Käin juba lasteaias)”, suomeksi: Minä olen jo suuri. Esitys tapahtui vuonna 2015 Tallinnassa Vene -kulttuurikeskuksessa. Kappale kestää 2 minuuttia. Myös seuraavat Arvo Pärtin säveltämät lastenlaulut löytyivät Youtubesta: ”Koolitee”, ”Suvine valss”, ”Aatomiku laul”, ”Konnad”, ”Jaaniussi”, ”Lepatriinu laul”, ”Nukul pole”, ”Tere, raamat!” ja ”Okasroosike”.

Lasten laulustudion perustaja Airi Liiva. Kuvan lähde on elmar.postimees.ee.

Lasten laulustudion perustaja Airi Liiva. Kuvan lähde on elmar.postimees.ee.

Muita virolaisia lastenlauluja

Virossa on useita lahjakkaita virolaisia lastenlaulujen säveltäjiä ja sanoittajia. Airi Liiva on tunnettu ja suosittu lastenohjelmien ja lastenlaulujen tekijä nykypäivän Virossa. Hän on syntynyt vuonna 1983.

Videossa n:o 2 kappaleen ”HÄÄLED” esittävät Stella Ristioja ja Krislin Sallo. Esitys on vuodelta 2019. Kappaleen on säveltänyt ja sanoitta edellä mainittu Airi Liiva. Video kestää noin 2½ minuuttia.

Myös seuraava laulu "Tahan, ei taha!" on Airo Liivan tekemä. Se on saavuttanut suursuosion Virossa. Videon n:o 3 kesto on noin 3 minuuttia.

Kappaleen ”Maa tuleb täita lastega” on sanoittanut Hando Runnel ja säveltänyt Vello Toommemets. Videolla n:o 4 esiintyy useita laulajia, aikuisia ja lapsia. Se on myös suosittu laulu Virossa. Video kestää noin 3 minuuttia. Se on pävitetty uudella versiolla 30.9.2022.

Perinteisiä lastenlauluja

Seuraava lastenlaulu on ”Tiiu talutütrekene”. Se on vanha virolainen lastenlaulu sekä sävelen että sanojen osalta. Tuon laulun esittää joukko tyttöjä. Videon n:o 5 kesto on vain 1 minuutti.

Viimeisenä on latvialainen kansanlaulu, jonka laulaa lapsiryhmä. Tämä video n:o 6 on tarkoitettu opetusvälineeksi musiikin opettajille Virossa. Laulun nimi on ”Kukele (Hommikul kui koidukullas)”. Tämä aiheeseen liittyvin valokuvin kuvitettu musiikkivideo kestää noin 1½ minuuttia. 

LUKIJALLE

Lisäsin myöhemmin viidennen laulun vironkieliset sanat ennen 5. videota. Myös suomalaiset voivat lukea näitä sanoja laulun mukana. Siirsin viimeisen laulun vironkieliset sanat ennen 6. videota sen lukemisen helpottamiseksi.

8.6.2020  Eino Tienari

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Edellä mainitut kuusi lastenlauluvideota ovat seuraavassa:

numero 1

numero 2

numero 3

numero 4

Videon 5 laulun vironkieliset sanat

TIIU TALUTÜTREKENE (1913) Eesti rahvaviis / sõnad rahvaluule :

Tiiu, talutütrekene, kaske, kaske  Tiiu, talutütrekene, kaske, kaske. Tiiu, talutütrekene, kaske, kaske  Tiiu, talutütrekene, kaske, kaske.

Sest saab nobe neiukene, Kaske, kaske. Sest saab nobe neiukene, Kaske, kaske. Sest saab nobe neiukene, Kaske, kaske. Sest saab nobe neiukene, Kaske, kaske.

Sukavarda veeretaja Kaske, kaske. Sukavarda veeretaja Kaske, kaske. Sukavarda veeretaja Kaske, kaske. Sukavarda veeretaja Kaske, kaske.

Leemekulbi liigutaja, Kaske, kaske. Leemekulbi liigutaja, Kaske, kaske. Leemekulbi liigutaja, Kaske, kaske. Leemekulbi liigutaja, Kaske, kaske.

numero 5

Tässä on videon n:o 6 laulun "Kukele" sanat:

Hommikul, kui koidukullas särab maa, Äratab meid kukekene lauluga. ;; Kukk mind vara ärata, hästi valjult laula sa! ;; 

Kostku homme jälle sinu lauluviis, heinale me hästi vara lähme siis. ;; Kukk, mind vara ärata , hästi valjult laula sa! ;;

Läki niidunurmedele sõbrad koos, alustame heinatööd seal täies hoos. ;; Kukk, mind vara ärata, hästi valjult laula sa! ;;

numero 6

Jaa tämä sivu