Laivaston soitokunta ja Varusmiessoittokunta



Eino Tienari        4.12.2022

(julkaistu uudella one.com-ohjelmistolla)



Johdanto


Tämä on kolmas ja viimeinen osa Suomen sotilaissoittokuntia esittelevästä kirjoistussarjasta. Tässä esitellään Laivaston soittokunta ja Varusmiessoittokunta.


Heiltä on kuultavissa sotilasmusiikkia ja viihdemusiikkia videoina.


5. Laivaston soittokunta


Laivaston soittokunassa on 32 soittajaa. Sen päällikkökapellimestari on musiikkikomentajakapteeni Juha Ketola. Hän oli

Lapin sotilassoittokunnan päällikkönä vuosina 2015-2017 sekä Ilmavoimien soittokunnan päällikkökapellimestarina 2017-2020. Soittokunnan toinen kapellimestari on musiikkikapteeniluutnantti Tero Haikala. Hän toimi Puolustusvoimien varusmiessoittokunnan kapellimestarina vuosina 2011-2017 ja Lahden konservatorion puhallinorkesterin johtajana vuosina 2015-2018.


Laivaston soittokunnan historia alkaa Meripataljoonan soittokunnan perustamisesta Helsingissä vuonna 1919. Ensimmäinen esiintyminen oli 1.5.1919 lipunnostossa, jossa valtionhoitaja Mannerheim oli läsnä. Laivastolle vahvistettiin oma kunniamarssi, Ernst von Vegesackin marssi 19.11.1919. Nimen takana on ruotsalainen kenraali, joka Suomen sodassa vuonna 1808 yritti tuloksetta vallata venäläisiltä Turun kaupungin.


Vuonna 2013 soittokunta muutti Linnankadulle Turun konservatorion yhteyteen ja seuraavana vuonna osaksi Merivoimien esikuntaa.Vuonna 2020 Laivaston soittokunta sai vihdoin oman kodin: uudet, hienot ja toimivat tilat Heikkilän kasarmialueelta. Se on remontoitu ja täysin soittokuntaa varten suunniteltu ja toteutettu paikka.


Suomen sotilassoittokuntien ja samalla Laivaston soittokunnan kunniamarssi on Bernhard Cruselin säveltämä ”Crusellin marssi”. Kappaleen nimi oli sävellyksen syntyessä ”Marssi n:o 9”. Sen on sovittanut puolustusvoimien ylikapellimestari Arvo Kuikka. 



6. Puolustusvoimien varusmiessoittokunta


Musiikkikapteeni Juhani Valtasalmi on Puolustusvoimien varuskuntasoittokunnan päällikkökapellimestari. Hän aloitti tässä  tehtävässä vuoden 2021 alussa. Vuosina 2007-2013 hän toimi klarinetistina Panssarisoittokunnassa Hämeenlinnassa ja syksystä 2013 eteenpäin Laivaston soittokunnassa Turussa. Soittokunnan toinen kapellimestari on musiikkiyliluutnantti Risto Sojakka. Hän esiintyy työnsä ohella niin pianistina kuin vierailevana kapellimestarina useiden eri kokoonpanojen kanssa. Tämä soittokunta esiintyy useissa eri kokoonpanoissa. Ne ovat "konserttisoitokunta", "viihdeorkesteri", "showband", "jousiorkesteri" ja "rumpuryhmä".


Puolustusvoimien Varusmiessoittokunnan ensimmäinen ikäluokka astui palvelukseen noudattaen sille määrättyä palveluaikarytmiä ensimmäisenä maaliskuuta vuonna 1990. Saman vuoden kesäkuussa järjestettiin ensimmäinen Hamina Tattoo Kansainvälinen Sotilasmusiikkitapahtuma.


Soittokunta siirtyi Lahteen Hennalan varuskuntaan siten, että vuoden 1996 soittajaikäluokka astui sinne palvelukseen. Puolustusvoimien Varusmiessoittokunta syntyi osaksi Kymen Ilmatorjuntarykmenttiä, siirrettiin Hämeen Rykmentin yhteyteen Lahteen ja sen tultua lakkautetuksi vuonna 2014 edelleen Panssariprikaatiin Hämeenlinnaan (Parola).


Huhtikuun valintakokeissa annetaan soittonäyte (vapaavalintainen teos & lautakunnan valitsema prima vista -teos) pää- ja sivusoittimella. Valintakokeissa ei käytetä säestäjää eikä taustanauhoja. Ääni -tai valoteknikoksi hakevat osoittavat osaamisensa ääni- ja valokokeessa, sekä haastattelussa.


Kiinnostuneille on annettu mm. nämä ohjeet: "Seuraavat valintakokeet 1/2024-saapumiserälle ovat huhtikuussa 2023. Hakemuksen voi lähettää palveluspaikan määrittämisen jälkeenkin, kuitenkin 31.12.2022 mennessä. Ilmoita kutsuntatilaisuudessa lautakunnalle hakevasi Varusmiessoittokuntaan 1/2024-saapumiserään."



Seuraavassa on kuunneltavana Laivaston soittokunnan 3 videota ja Varusmiessoittokunnan 4 videota. Viimeisenä on usean sotilassoittokunnan yhteisesitys -video.


Video 1. Laivaston seoittokunta esittä Georg Malmstenin säveltämän "Sinitakkien marssin" (kesto 3½ minuuttia).


Video 2. Laivaston vaskikvintetti esittää kappaleen "Missä muruseni on" (kesto 4 minuuttia).


Video 3. Merivoimien vuosipäivän koostevideo 09.07.2021 (kesto 3 minuutia).


Video 4. Varusmiesbändi 1/20 esittää reippaan laulun "Kaikki laivaan" (kesto 4 minuuttia).


Video 5. Puolustusvoimien varuskuntasoittokunta 1/20 esittä kuviomarssia otsikolla "Kiväärit ja rummut" ( 6 minuuttia).


Video 6. Puolustusvoimien varusmiessoittokunnan upseerikokelaat RUK 1/17 esittää oman teoksensa "Kotimatkalla" (kesto 4 minuuttia).


Video 7. Puolustusvoimien varuskuntasoittokunta esiintyy Basel Tattossa (kesto 4 minuuttia).


Video 8. Tattoo Show 2015 - Porilaisten Marssi, kaikki tapahtumassa esiintyneet sotilassoittokunnat paikalla seisten (kesto 3 minuuttia).