Iskelmälaulaja Olavi Virta. Lähde on Wikipedia.

Iskelmälaulaja Olavi Virta. Lähde on Wikipedia.

Olavi Virran ja Katri Helenan toivekonsertti

Eino Tienari         25.2.2021       (päivitetty 27.10.2022)

Hyvät kuuntelijat! Tervetuloa jälleen kuuntelemaan suomalaista iskelmämusiikkia menneiltä ajoilta. Tällä kertaa vuorossa ovat Olavi Virta ja Katri Helena. Heistä edellinen teki uransa jo aikaisemmin aina kuolemaansa asti. 

Kumpikin heistä esittää lauluja videoilla. Olavi Virtaa esittää niitä 5 kpl.  Koska Katri Helenalla on yhdellä videolla peräkkäin 6 iskelmän ketjun, tulee hän esittäneeksi 9 laulua. Tämän konsertin lopuksi on muita tunnettuja suomalaisia iskelmämusiikin suosikkeja. Tällä kertaa vuorossa ovat Eila Pienimäki ja Fredi eli Matti Siitonen.

Aloitan konsertin.

Äänivideolla n:o 1 Katri-Helena laulaa kappaleen ”Katson autiota hiekkarantaa”. Sen on säveltänyt Veikko Samuli ja sanoittanut Juha Vainio. Tämän levytyksen teki Katri-Helena vuonna 1979. Videon ruudulla näkyy kauniita kuvia ja kappaleen sanat.

Videolla n:o 2 Katri-Helena esittää vuonna 1980 levyttämänsä kappaleen ”Mun sydämeni tänne jää”. Samaa kappaletta ovat esittäneet muutkin, esimerkiksi Kari Tapio, Kari Vepsä ja lauluyhtye Virtuoso. Sen sävelsi Veikko Samuli ja sanoitti Juha Vainio. Kappale on hidas ja samalla tunteikas.

1. Katri Helena - Katson autiota hiekkarantaa

2. Katri Helena - Mun sydämeni tänne jää (lisätty 27.10.2022)

Olavi Virta syntyi vuonna 1926 Sysmässä ja kuoli 1972 Tampereella. Hän oli laulaja ja näyttelijä. Hän on yksi Suomen eniten levyttäneistä artisteista. Levytettyjä lauluja on yhteensä noin 600. Hän on laulanut suomeksi, englanniksi ja espanjaksi. Hän esiintyi myös kotimaisissa elokuvissa.

Olavi Virta oli naimisissa ja hänellä oli neljä lasta.

Äänivideolla n:o 3 kuullaan Olavi Virran vuonna 1960 laulama kappale ”Hopeinen kuu” siten, että ruudulla näkyvät kappaleen sanat. Iskelmän on säveltänyt ja alkuperäiset sanat kirjoittanut Gualtiero Malgoni. Suomalaisille ja Olavi Virralle sen sovitti Jaakko Salo. Sanat kirjoitti Reino Helismaa.

Äänivideolla n:o 4 Olavi Virta esittää kappaleen ”Poika varjoiselta kujalta”. Sen on säveltänyt Giuseppe Fanciulli ja alkuperäiset sanat tehnyt Nicola Salerno. Kappaleen nimi oli ”Guaglione”. Suomenkielisen tekstin kappaleeseen teki Sauvo Puhtila.

3. Olavi Virta - Hopeinen kuu

4. Olavi Virta - Poika varjoiselta kujalta

Laulaja Katri Helena nyt ja ennen. Kuvan lähde on newner.com.

Laulaja Katri Helena nyt ja ennen. Kuvan lähde on newner.com.

Katri Helena (sukunimenä mm. Kalaoja-Rajala, Kalaoja, ent. Turunen) on yksi Suomen menestyneimmistä iskelmälaulajista. Hän syntyi vuonna 1945 Tohmajärvellä. Hän on levyttänyt vuoteen 2015 mennessä yli 480 laulua.

Vuonna 1964 julkaistu ”Puhelinlangat laulaa” -kappaleesta tuli Katri Helenan läpimurtohitti. Toinen menestys oli ”Minne tuuli kuljettaa” Eurovison laulukilpailun karsinnoissa 1965. Vasta vuonna 1979 hän pääsi sinne Suomen edustaksi kappaleella ”Katson sineen taivaan”.

Katri Helena on ollut naimisissa 3 kertaa. Hänellä on kolme lasta.

Videolla n:o 5 hän esittää kappaleen ”Anna mulle tähtitaivas” 35-vuosijuhlakonsertissaan vuonna 1998. Sen on säveltänyt ja sanoittanut Jukka Kuoppamäki.

Videolla n:o 6 on hittisikermä toisessa konsertissa. Siinä Katri Helena esittää seuraavat 6 kappaletta peräkkäin: "Kai Laulaa Saan", "On Elämä Laulu", "Lintu ja Lapsi", "Paloma Blanca", "Aamun maa" ja "Syysunelma". Video kestää 9 minuuttia. Esitys on luultavasti vuodelta 2011.

5. Katri Helena - Anna mulle tähtitaivas

6. Katri Helena - Hittisikermä (6 kappaletta)

Olavi Virran viimeinen levytys tehtiin kesäkuussa 1966. Pian sen jälkeen hän sai halvauskohtauksen ja joutui yli vuodeksi sairaalaan. Hän kuitenkin toipui ja esiintyi vielä jonkin verran. Vuoden 1972 kesäkuussa Olavi Virralle myönnettiin ensimmäisenä viihdemuusikkona Suomessa valtion taiteilijaeläke, liian myöhään.

Äänivideolla n:o 7 Olavi Virta esittää kappaleen ”Tiikerihai”, jonka levytti vuonna 1955 yhdessä Triola-orkesterin kanssa. Sen suomenkieliset sanat kirjoitti Reino Helismaa. Sävellyksen teki alun perin Peter Hodginson.

Äänivideolla n:o 8a hän esittää kappaleen ”Angelique” levytyksessä vuonna 1961. Sen on säveltänyt tanskalainen Aksel Rasmussen ja sanoittanut Jaakko Salo. Levyllä soittaa Jaakko Salon orkesteri. Äänivideoesitykseen on lisätty vapaasti aiheeseen liittyviä valokuvia.

Äänivideolla n:o 8b Olavi Virta levytti yhdessä suomalaisten naisten lauluyhtyeen kanssa kappaleen "Sinitaivas" vuonna 1955. Se otetaan ylimääräisenä kappaleena (tasoittamaan Katri Helenan pitkää lauluvideota).

7. Olavi Virta - Tiikerihai

8a. Olavi Virta - Angelique

8b. Olavi Virta ja "The Harmony Sisters" - Sinitaivas

Eila Pienimäki syntyi vuonna 1939. Hän osallistui moniin iskelmälaulun kilpailuihin ja voittikin useita. Hänen läpimurtonsa tapahtui vuonna 1959 kappaleella ”Vanhan veräjän luona”. Hän menestyi hyvin, mutta avioitui John Cramerin kanssa ja muutti Yhdysvaltoihin. Sieltä hän palasi vuonna 1980.

Matti Siitonen, taiteilijanimeltään Fredi, syntyi vuonna 1942 Mikkelissä. Hän julkaisi studioalbumeja, kokoelmia ja singlejä. Hän perusti ystäviensä kanssa vuonna 1965 viihdekvartetin Kivikasvot. Yksi hänen tunnetuimpia soolokappaleitaan on ”Kolmatta linjaa takaisin” vuodelta 1968.

Äänivideolla n:o 9 Eila Pienimäki esittää aikanaan suositun kappaleen ”Tulenliekki” vuonna 1960. Sen sävelsi Toivo Kärki ja sanoitti Reino Helismaa.

Äänivideolla n:o 10 Fredi laulaa hitaan kappaleen ”Jokaiselle joku on kai joku rakkain” vuonna 1977. Kappaleen sävelsi Kermit Lane. Sen sanat kirjoitti suomeksi Reino Helismaa. Kappaleen oli jo aikaisemmin levyttänyt vuonna 1964 Viktor Klimenko.

9. Eila Pienimäki - Tulenliekki

10. Fredi - Jokaiselle joku on kai rakkain

Jaa tämä sivu