Kuva 1. Seuran lukijat äänestivät Arja Korisevan suosituimmaksi tangokuninkaalliseksi kesällä 2020. Kuvan lähde on seura.fi.

Kuva 1. Seuran lukijat äänestivät Arja Korisevan suosituimmaksi tangokuninkaalliseksi kesällä 2020. Kuvan lähde on seura.fi.

Arja Korisevan ja Kari Tapion toivekonsertti

Eino Tienari      4.1.2022          (päivitetty 6.1.2022)

Hyvät kuuntelijat! Tervetuloa jälleen kuuntelemaan suomalaista iskelmämusiikkia menneiltä ajoilta. Tällä kertaa vuorossa ovat Arja Koriseva ja Kari Tapio. Heistä jälkimmäinen teki uransa jo aikaisemmin aina kuolemaansa asti.

Kumpikin heistä esittää lauluja videoilla. Arja Koriseva esittää 8 ja Kari Tapio 5 iskelmää tai hengellistä laulua. Konsertin lopuksi on muita tunnettuja suomalaisia iskelmämusiikin suosikkeja. Tällä kertaa vuorossa ovat Eino Grön ja Juha Vainio.

Aloitetaan.

Arja Koriseva (s. 1965) on iskelmälaulaja ja musikaaliesiintyjä. Koriseva opiskeli klassista laulua Keski-Suomen konservatoriossa. Hänet kruunattiin vuonna 1989 Tangokunnittareksi. Aiemmin hänen esiintymisensä järjesti Fortone Productions Oy. Vuodesta 2003 alkaen sen on tehnyt Arja Koriseva Oy. Lukuisat hänen albumeistaan ovat Suomen kaikkien aikojen myydyimpien levyjen luettelossa.

Hänellä on puoliso Juha-Pekka Karmala ja 3 lasta. Kirjallisuus - Arja Koriseva & Hellevi Pouta: "Kuningatar Arja, ammattina artisti" (Docendo Oy, 2015).

Äänivideolla 1 Arja Koriseva esittää vuonna 1991 kappaleen ”Me kaksi vain” . Sen sävelsi Boz Scaggs, sovitti Pave Majanen ja sanoitti Turkka Mali. Se on musiikkivideo. Se on mm. Arja Korisevan levyllä: 20 suosikkia Hymyhuulet.

Videolla 2 hän laulaa kappaleen ”Se on rakkautta oikeaa” vuonna 1992. Kyse on konserttitaltioinnista. Sen on säveltänyt John Denver ja sanoittanut Raul Reiman.

Äänivideo n:o 1 - Arja Koriseva: Me Kaksi vain

Video n:o 2 - Arja Koriseva: Se on rakkautta oikeaa

Kuva 2. Laulaja Kari Tapio. Kuvan lähde on tanssiin.fi.

Kuva 2. Laulaja Kari Tapio. Kuvan lähde on tanssiin.fi.

Iskelmälaulaja Kari Tapion (1945 -2010) oikea nimi on Kari Tapio Jalkanen. Hänen levyjään on myyty yli 800 000 kappaletta. Ennen muusikon uraansa hän työskenteli latojana Pieksämäellä ja Kuopiossa. Vuonna 1966 hän aloitti lauluopinnot Ture Aran johdolla. Ensimmäisen levynsä hän teki vuonna 1972. Hänen läpimurtonsa tapahtui vuonna 1976 levyllä ”Laula kanssain”.

Kari Tapion urasta on tehty elämänkertaelokuva ”Olen suomalainen”. Se sai ensi-illan syksyllä 2019. Hänen puolisonsa oli vuodesta 1963 Pia Viheriävaara (1947-2015). Heillä on kolme lasta. Kirjallisuutta - Vexi Salmi: "Kari Tapio - Olen suomalainen" (2002). Antti Heikkinen: "Kari Tapio. Elämä" (2020).

Kari Tapion elämässä tapahtui paljon. Välillä oli nousua ja välillä laskukausia.

Videolla 3 Kari Tapio esittää konsertissa kappaleen ”Myrskyn jälkeen”. Se on Kari Tapio sanoittama ja Veikko Samulin säveltämä.

Videolla 4 Kari Tapio esittää yksin kirkossa laulaen hengellisen laulun ”Maa on niin kaunis”. 

Video n:o 3. Kari Tapio: Myrskyn jälkeen. Vuonna 1997 Helsingin Kulttuuritalossa.

Video n:o 4 - Kari Tapio: Maa on niin kaunis

Marraskuussa 1995 Arja Koriseva toteutti pitkäaikaisen haaveensa Teatteri Eurooppa Neljän kanssa. Ensimmäinen musikaalirooli oli Tuhkimo kenpä hukassa? -esityksessä. Vuonna 1997 Laulavat Sadepisarat -musikaali sai ensi-iltansa Lahden kaupunginteatterissa. Teatteriura sai jatkoa vuonna 2000, kun Arja nähtiin Eliza Doolittlen roolissa My Fair Ladyssa Samppalinnan Kesäteatterissa Turussa.

Vuonna 2005 hän vastasi Seinäjoen Kaupunginteatterin kutsuun myöntävästi ja otti vastaan kotiopettajar Marian roolin The Sound of Music -musikaalissa. Vuoden 2008 alussa Arja palasi samaan rooliin vierailijaksi Imatran Teatteriin. Myös niiden jälkeen on hänellä ollut useita rooleja eri musikaaleissa vuosina 2008 - 2020.

Äänivideolla 5 Arja Koriseva laulaa iskelmän ”Rakastunut nainen” vuonna 1995. Sen ovat säveltäneet Barry Gibb ja Robin Gibb. Sanat siihen on kirjoittanut Hector.

Videolla 6 Arja Koriseva laulaa vuonna 1999 televisiossa sikermänä kappaleet: Kuningaskobra, Tuttu juttu, Enkelin silmin, Tää ystävyys ja Valloitan koko maailman.

Äänivideo n:o 5 - Arja Koriseva: Rakastunut nainen

Video n:o 6 - Arja Koriseva: Sikermä kappaleita (kesto 6 minuuttia)

Kuva 3. Arja Koriseva esiintymässä Lappeenrantasalissa 30-vuotisen taiteilijauran juhlakonsertissa. Kuvan lähde on lappeenrannanuutiset.fi.

Kuva 3. Arja Koriseva esiintymässä Lappeenrantasalissa 30-vuotisen taiteilijauran juhlakonsertissa. Kuvan lähde on lappeenrannanuutiset.fi.

Kari Tapion levytyksiä on paljon.

Esimerkkinä mainittakoon cd-levy ”Lauluja Rakkaudesta” vuodelta 2006 (Warner Music Finland). Siinä on kappaleet: 1. Tanssi loppuun rakkauden, 2. Voimaa sulta saan, 3. Aikaan täysikuun, 5. Taakse tähtien, 6. Sinut tulen aina muistaman, 7. Etkö uskalla mua rakastaa, 8. Hän luottaa huomiseen, 9. Sydämesi muukalainen, 10. Jos sä saisit sydämein, 11. Alusta mä kaiken alkaisin, 12. Missä nyt oot, 13. Olen onnellinen, 14. Ainut maailmassa, 15. Tuuli kääntyä voi, 16. Olet kaikki, 17. Missä nyt meet ja 18. Elämältä kaiken sain.

Äänivideolla 7 Kari Tapio esittää edellä esitellyllä levyllä olevan kappaleen ”Etkö uskalla mua rakastaa” vuonna 1990. Sen on säveltänyt Erik Lindström ja sanoittanut Saukki. Sen on levyttänyt myös Helena Siltala vuonna 1956.

Videolla 8 Kari Tapio esiintyy konserttilavalla Sibelius-talossa vuonna 2000 kappaleella ”Aikaan täysikuun”. Myös tämä kappale on edellä mainitulla cd-levyllä. Sen suomenkieliset sanat ovat Kari Tapion ja säveltäjiä ovat yhdysvaltalaiset Jeff Lynne, Roy Orbison ja Tom Petty.

Äänivideolla 8A Kari Tapio esittää kappaleen "Olen suomalainen". Videota on kuunneltu 7,9 milj. kertaa. Se julkaistiin vuonna 1983. Se on Raul Reimanin suomeksi sanoittama italiainen iskelmä. 

Äänivideo n:o 7 - Kari Tapio: Etkö uskalla mua rakastaa

Video n:o 8 - Kari Tapio: Aikaan täysikuun

Äänivideo 8 A - Kari Tapio : Olen suomalainen

Eino Grön (s. 1939) on suosittu iskelmälaulaja. Hänen ensimmäinen levytyksensä tehtiin vuonna 1958, mutta läpimurto tapahtui vasta seuraavana vuonna levyllä ”Liian paljon rahaa”. Häntä pidetään nykyään yhtenä merkittävimmistä tangolaulajista. Hän on laajentanut ohjelmistoaan myös hengellisiin lauluihin.

Hänestä on julkaistu Markku Veijalaisen kirjoittama elämäkerta nimeltä ”Eino Grön: minulta sinulle” vuonna 2017.

Juha Vainio (1938 – 1990) oli laulaja, lauluntekijä, iskelmien sanoittaja ja kansakoulunopettaja. Häntä pidettiin viihdemusiikin monitoimimiehenä. Hän aloitti uransa 1960-luvun alussa. Vainion itse esittämistä kappaleista tunnetuimpia ovat mm. ”Albatrossi” ja ”Kotkan poikii ilman siipii”.

Juha Metso ja Petri Pietiläinen ovat vuonna 2018 julkaisseet kirjan ”Junnu Vainio – Sellaista elämä on”.

Äänivideolla 9 Eino Grön esittää suositun kappaleen ”Suudelmin suljetut kirjeet” vuonna 1962. Sen ovat säveltäneet Geld Gary ja Udell Peter David. Suomalaiset sanat kappaleeseen kirjoitti Reino Helismaa.

Videolla 10 Juha Vainio laulaa tv-studiossa kappaleensa ”Vanhojapoikia viiksekkäitä” vuonna 1982. Sekä kappaleen sanat että sävel ovat Juha Vainion käsialaa.

Äänivideo n:o 9 - Eino Grön: Suudelmin suljetut kirjeet

Video n:o 10 - Juha Vainio: Vanhojapoikia viiksekkäitä

Jaa tämä sivu