National Youth Choirs of Great Britain, The King’s Singers -kuoron jäseniä. Kuvan lähde on www.kingssingers.com.

National Youth Choirs of Great Britain, The King’s Singers -kuoron jäseniä. Kuvan lähde on www.kingssingers.com.

Iso-Britannian nuorisokuorojen musiikkia

Eino Tienari   13.9.2020       (Yksi videoista on vaihdettu 16.12.2021.)

Nuorisokuorojen mahtava järjestö Englannissa

Aluksi mennään katsomaan, miten nuoret selviytyvät brittiläisen kuorojärjestön kursseilla.

The National Youth Choir of Great Britain –kuorolaiset kommentoivat vuonna 2016 käynnissä olevalla kurssilla saamastaan opetuksesta ja harjoittelevat lauluja ’Country Dances’ ja ’A May Magnificat’.

Video 1 on tekstitetty englanniksi. Se kestää noin 6½ minuuttia: 

   –  ”The National Youth Choir” on yksi maailman suurimmista nuorisokuoroista maailmassa. Osanottajat ovat iältään 18 – 25 vuotta. Kyseessä on Iso-Britannian ehkä paras ja edustavin nuorisokuoro.

   –  Kansallinen nuorten kamarikuoro ”The National Youth Chamber Choir” koostuu kansallisen nuorisokuorojärjestön muissa kuoroissa aikaisemmin laulaneista jäsenistä ja heidän lisäkseen NYCGB-stipendiaateista. Osanottajat ovat noin 18 – 25 vuoden ikäisiä. He ovat edenneet yleensä musiikin opinnoissaan pitkälle. 

   –  ”The National Youth Training Choir” on jonkinlainen harjoituskuoro, josta ponnistetaan myöhemmin eteenpäin. Osanottajat ovat kouluasteilla 9 – 13. Myös tämän kuoron esiintymiset ovat hyviä.

   –  ”The National Youth Girls’ Choir” jakautuu juniorien ja seniorien osastoihin. Nuorten tyttöjen kouluasteet ovat kouluasteilla 6 – 10.

   –  ”The National Youth Boys’ Choir” on poikakuoro niille pojille, joilla ei ole vielä ollut äänenmurrosta. He ovat kouluasteilla 5 – 10.

Seuraavaksi The National Youth Training Choir, johtajana Greg Beardsell, esittää modernin kappaleen ’She Lost My Crossed Heart’ Birminghamissa vuonna 2014. Laulusoolon esittää Isobel Carlin ja tanssiosuuden Florence Pope.

Tämä video 2 kestää noin 8 minuuttia:

Skotlantilainen nuorisokuoro

Tämän kuoron jäsenet ovat iältään 16 - 25 vuotta. Vaatimuksena siihen pääsylle on olla syntynyt, asua nykyään tai opiskella nykyään Skotlannissa. Sen johtaja on Christopher Bell. Kuoro on esiintynyt useissa kansainvälisissä festivaaleissa kuten

 Edinburgh International Festival,  XX Commonwealth Games Opening Ceremony,    BBC Passchendaele Centenary Commemorations,  Festival Berlioz in France ja  Grand Teton Music Festival in the USA.

National Youth Choir of Scotland esittää kirkossa hymnin ”The Lord of sea and sky” vuonna 2016. Se nuotit ja sanat on julkaistu OCP Publications -sarjassa. Siitä on tullut nykyään eräs parhaiten tunnetuista katolisen kirkon kuorolauluista maailmassa.

Videon 3 kesto on noin 4 minuuttia.

Heti sen jälkeen tulee toinen saman kuoron esitys toisenlaisessa kokoonpanossa ja erilaisessa ympäristössä. Kappale "Dies irae, Mozart Requiem"  on esitetty osana BBC Proms -tapahtumaa. 

Video 4 kestää noin 2 minuuttia.

Muita kuoroja Iso-Britanniassa

BBC:n koulukuorojen kilpailussa vuoden 2013 kuoroksi valittiin St Patrick’s Primary School, Londonderry. Seuraavassa on voittanut esitys kappaleesta ”The battle of Jericho”. Nuorisokuoron johtajana toimi Mrs. Ursula Cullen. Kappaleen tilalle on laitettu saman koulun korvaava video vuodelta 2017. Se on ollut hyvin suosittu numero.

Videon 5 kesto on 4 minuuttia.

Sen jälkeen on nuorisokuoro Lindley Jr. School choir, joka laulaa musikaalisävelmän "Rhytm of Life" vuonna 2008. Kuoroa johtaa Alison Watkins.

Videon 6 kesto on 3 minuuttia.

Uusi video, joka on lisätty tänne 16.12.2021 saman koulun kuoron toisen esityskappaleen tilalle. Sitä on kuunneltu 7 milj. kertaa!

Lowell Mason (1792-1872) oli amerikkalainen säveltäjä ja urkuri. Hän julkaisi monia nuorisolle tarkoitettuja laulukirjoja. Kerrotaan, että Titanicin upotessa v. 1902 ja ihmisten tungeksiessa pelastusveneisiin laivan orkesteri soitti tätä hymniä, joka alkaa suomeksi sanoilla ”Sua kohti Herrani”. Englantilaiset sanat on laatinut Sarah E. Adams (1805-1848).

Londonderry Choir Intro by The Festival Choir and Hosanna Chorus esittää sen vuonna 2018 seuraavalla videola. Virren "Nearer my God to thee" sanat näkyvät englanniksi ruudulla, kun koskettaa vastaavaa kohtaa alareunassa.

Äänivideon 7 kesto on 6 minuuttia.

Sen jälkeen on pääsiäisen kuoroesitys. The Choir of King’s College, Cambridge, laulaa kirkossaan pääsiäishymnin ”Jesus Christ is risen today”. Kuoroa johtaa Stephen Cleobury. Huomio kiintyy kuoron juhlalliseen liikkumiseen kirkon sisällä.

Video 8 kestää  3 minuuttia:

Suomalainen kuoron harrastaja kertoo

Alttoterveisiä brittikuorokentiltä 7.11.2018 kirjoittanut useita vuosia alttoa laulanut Aino Kytölää

Somniumissa (helsinkiläinen sekakuoro) on aikojen alusta kollektiivisesti fanitettu englantilaista musiikkia ja brittikuoroja. Tällä hetkellä kuoromme johdossakin on britti, kun siirryimme nyt muutamaksi kuukaudeksi vierailevan johtajan George Parrisin huomaan.

Viime maaliskuussa minulle tarjoutui mahdollisuus muuttaa Lontooseen. Iso-Britannia kielineen ja kulttuureineen tuntui tarjoavan sopivan matalan kynnyksen kokeilla ulkomailla asumista, joten täällä sitä nyt ollaan! En tainnut tajutakaan kuinka paljon kuoroa kaipasin, mutta kun päädyin nykyisen kuoroni Chantagen harjoituksiin, ymmärsin ikävän olleen suurensuuri. Chantage on hieman pienempi kuin Somnium.

Lähemmältä tarkastelulta kulttuurierot ovat valtavat. Iso-Britannia on yksi kuoromusiikin mahtimaita, tyypillisesti lauluharrastus aloitetaan hyvin nuorena ja se jatkuu koulu- ja collegekuorojen läpi aikuisuuteen. Tämä näkyy muun muassa siinä, että laulajien tekninen osaaminen ja nuotinlukutaito ovat monesti huipputasoa. Uusia kappaleita harjoitellaan nopeassa tahdissa, eikä kenelläkään tunnu olevan suurempia ongelmia pysyä kärryillä. Pianoa ei juuri käytetä harjoittelun tukena, hankaliakin harmonioita rakennetaan monasti täysin a cappella.

Lisäksi ihmettelin suuresti, minkä ihmeen takia harjoittelun tuoksinassa laulajat kimpoavat kättään ilmaan tämän tästä. Kuulemma koulukuoroissa opetetaan, että mikäli harjoituksissa mokaa, on suotavaa nostaa käsi ylös sen merkiksi, että on tiedostanut virheensä eikä sen oikaisuun käytetä enää aikaa.

Tekstiä lyhennetty. Sen lähde on sivusto somniumensemble.fi.

Jaa tämä sivu