Laulaja ja näyttelijä Doris Day. Kuvan lähde on trussvilletribune.com.

Laulaja ja näyttelijä Doris Day. Kuvan lähde on trussvilletribune.com.

Amerikkalaisten iskelmien toivekonsertti 2

Eino Tienari     12.6.2021           päivitetty 15.6.2021

Johdanto

Hyvät kuuntelija! Jatkan amerikkalaisten iskelmien toivekonserttia sen toisella osalla. Näiden 5 laulajan tai yhtyeen esittelyt ovat tarkoituksella lyhyitä, jotta musiikille jäisi aikaa. Teemana on iskelmät, pop, country ja rock and roll 1950-luvulta alkaen nykypäiviin asti.

The Beach Boys, Johnny Cash ja Jewel laulavat kaksi laulua. Arvioin henkilökohtaisesti, että Bob Dylan ja Doris Day ovat muita tärkeämpiä. He saavat esittää kumpikin kolme kappaletta. Yhteensä musiikkivideoita kertyy siten 12 kappaleen verran.

Tietolähteinä ovat pääasiassa Wikipedia, Google ja Youtube.

The Beach Boys

The Bech Boys on yhdysvaltalainen pop- ja rock-yhtye, joka perustettiin 1961. Moniäänisen lauluharmonian jälkeen1960-luvun puolivälissä yhtye kehittyi nopeasti yhdeksi vaikutusvaltaisimmista popmusiikin uudistajista. The Beach Boys oli 1960-luvulla ainoa amerikkalainen yhtye joka kykeni kilpailemaan suosiosta englantilaisten The Beatlesien kanssa.

Alkuperäiseen kokoonpanoon kuuluivat Brian Wilson (basso, koskettimet, laulu), Carl Wilson (kitara, laulu), Mike Love (laulu, saksofoni) ja Al Jardine (kitara, laulu). Hieman myöhemmin mukaan liittyi Bruce Johnston (koskettimet, basso, laulu).

Yhtyeen tyylissä ja kokoonpanossa ontapahtunut vuosien saatossa monia muutoksia. Vaikka sen kaupallinen suosio laski 1960-luvun lopussa, sen jälkeen tehtyjä levyjä pidetään yleisesti yhtyeen parhaimpiin kuuluvina.

Yhtyeestä on kirjoitettu suomeksi Tenho Immosen kirja ”The Beach Boys: Kalifornian bändi ” (omakustanne, 2019).  

Video 1. The Beach Boys - I Get Around (1963, 1976)

Video 2. The Beach Boys - God only knows (Remstered 1999) Vaihdettu video 20.12.2022.

Johnny Cash

John R. ”Johnny” Cash (1932 – 2003) oli countrylaulaja, lauluntekijä ja näyttelijä. Cash on yksi countrymusiikin merkittävimmistä hahmoista. Hänen tyyliään on kuvattu countryn, folkin ja rock and rollin yhdistelmäksi. Uransa aikana Cash julkaisi yli 100 hittisingleä. Hänen albumejaan on myyty yli 90 miljoonaa kappaletta.

Hänen uransa alkupuolella Cashin musiikki oli riisuttua, ja  laulujen sanoitukset kertoivat työväestä ja käsittelivät yhteiskunnallisia ja poliittisia asioita. Cashista tuli suosittu myös countrymusiikin ulkopuolella. Tässä tärkeässä osassa oli vankilakonsertissa äänitetty livealbumu "Johnny Cash at Folsom Prison" vuonna 1968.

Hänellä on oma internetin kotisivu: www.johnycash.com

Hänestä on ilmestynyt suomeksi Robert Hilburin kirja ”Johny Cash” (Like, 2014). 

Video 3. Johnny Cash - Ring of fire (1963)

Video 4. Johnny Cash - Folsom Prison Blues (1969)

Jewel

Jewel Kilcher syntyi vuonna 1974. Hän on neljästi Grammy-ehdokkaana ollut laulaja-lauluntekijä, näyttelijä ja runoilija. Hänen taiteilijanimensä on Jewel. Hän esiintyi julkisesti ensimmäisen kerran albumilla ”Pieces of You” vuonna 1995. Sitä on myyty Yhdysvalloissa 12 miljoonaa kappaletta.

Vuoteen 2013 mennessä Jewel on julkaissut 11 studioalbumia ja yhden kokoelmalevyn. Tässä on luettelo edellä mainittua seuraavista 10 albumista: Spirit, Joy: A Holiday Collection, This Way, 0304, Goodbye Alice in Wonderland, Perfectky Clear, Lullaby, Sweet and Wild, The Merry Goes Round, Let It Snow ja Picking Up the Pieces.

Hänen tunnetuimpia kappaleitaan on mm. ”Foolish Games” ja seuraavaksi tulevat kaksi laulettua kappaletta.

Hänellä on oma internetin kotisivu: www.jeweljk.com 

Video 6 vaihdettiin toiseen videoon samasta kappaleesta 15.6.2021.

Video 5. Jewl - Hands, Woodstock East Stage (1999)

Video 6. Jewel - You Were Meant For Me (1995)

Bob Dylan

Bob Dylan (nimeltään Robert Allen Zimmerman) syntyi vuonna 1941 Minnesotassa. Hän on folk- ja rocklaulaja ja laulujen tekijä. Hänen tunnetuimpia kappaleitaan ovat mm. ”Blowin´in the Wind”, ”Like a Rolling Stone” ja ”Knockin´ on Heaven´s Door”. Varsinkin uransa alkuvaiheissa Dylan otti lauluissaan aktiivisesti kantaa yhteiskunnallisiin ja poliittisiin kysymyksiin.

Dylanin ensimmäinen suuri konsertti New Yorkissa oli elokuussa 1963 Town Hallissa. Hän soitti myös Newportin folkfestivaalilla ja nousi esiintymisensä myötä yhdeksi maan johtavista folklaulajista.

Hänellä on oma internetin kotisivu: www.bobdylan.com

Hänestä on ilmestynyt Robert Sheltonin suomennettu kirja ”Bob Dylan. Elämä ja musiikki” (Weilin+Göös, 1987).

Video 7. Bob Dylan - Mr. Tambourine Man, the Newport Folk Festival (1964)

Video 8. Bob Dylan - Blood In My Eyes (1993)

Viedo 9. Bob Dylan - Blowin´ in the Wind (tekstitys osoittamalla alareunaa)

Doris Day

Hän syntyi vuonna 1922 ja kuoli vuonna 2019. Hänen oikea nimensä oli Doris Mary Ann Kappelhoff. Hän oli näyttelijä ja laulaja. Hän oli 1950- ja 1960-luvulla Yhdysvaltain tunnetuimpia ja parhaiten palkittuja naisnäyttelijöitä.

Day esiintyi ensimmäisen kerran elokuvassa ”Valtameren romanssi” vuonna 1948. Vuonna 1953 hän esitti elokuvassa ”Tarkk´ampujatyttö” parhaan laulun Oscarilla palkitun kappaleen ”Secret Love”. Vuonna 1956 hän esitti Alfred Hitchcocin jännityselokuvassa ”Mies joka tiesi liikaa” ikivihreän kappaleen ”Que Sera, Sera”.

Hän näytteli vuosina 1968-1973 CBS:n tilannekomediassa Doris Day Show´ssa.

Hänellä on internetissä oma kotisivu: www.dorisday.com 

Video 10. Doris Day - Secred Love (1953)

Video 11. Doris Day - Que Sera Sera (1956)

Video 12. Doris Day - Perhaps Perhaps Perhaps (1964)

Jaa tämä sivu