Ruotsalaisten iskelmien toivekonsertti

Eino Tienari  29.6.2020       korjattu: 17.11.2020 ja 12.1.2021

Lisäsin Benny Anderssonin orkesterille hyvän tunnelman takia vielä toisen videon 3B, joka tapahtuu Skansenilla. Hootenanny Trion kappale on sama, mutta sen esitys numerossa 6B on vaihdettu live-taltioinniksi. Viimeinen iskelmä 10 jouduttiin vaihtamaan toiseksi teknisten syiden takia (se katosi). Se on nyt korvattu kahdella Monica Zetterlundin videolla, joista viimeinen on kokonaan uusi ja värivalokuva Monica Zetterlundista on lisätty artikkeliin.

KUULIJOILLE

Hyvät ystävät, tänään on vuorossa iskelmämusiikin toivekonsertti. Aion soittaa 9 ruotsalaisen laulajan tai yhtyeen musiikkia. Ketään heistä en ole esitellyt aikaisemmin. Esittelyosat ovat tarkoituksella lyhyitä, jotta teille enemmän aikaa nauttia musiikista. Aloitetaan 1960-luvusta.

Fred Åkerström

Hän oli ruotsalainen laulaja, lauluntekijä ja kitaristi. Hän tuli tunnetuksi yleisölle vuodesta 1963 alkaen esim. Ruben Nilson-tulkinnoillaan. Hän tulkitsi myös Bellmania. Hän teki myös joitakin vasemmistolaisia poliittisia lauluja.

Anita Lindblom

Anita Lindblom  on ruotsalainen näyttelijä ja laulaja. Esimerkiksi hänen laulunsa ”Sånt är livet”, jonka hän levytti Sven-Olof Walldoffsin orkesterin kanssa, oli Norjan iskelmälistoilla numero yksi vuonna 1962. Hän lauloi sen myös saksaksi nimellä ”Laß die Liebe aus dem Spiel ”, jolloin siitä tuli menestys myös Saksassa.

Ruotsissa Anita Lindblom lauloi Marcus Österdahlin orkesterissa useita suuria menestyskappaleita. 

                                                      +   +   +

VIdeolla 1 oli Fred Åkerströmin esittämä "Jag ger dig min morgon" (1972). Koska se on  myöhemmin poistettu minusta riippumattomista syistä, sen tilalle tulee hänen kappaleensa "Jag ger dig min morgon" (1979).

Videolla 2 laulaa Anita Lindblom kappaleen "Sånt är livet" (1962).

Video numero 1. (uusi) Fred Åkerström - Jag ger dig min morgon

Video numero 2. Anita Lindblom - Sånt är livet

Magnus Anderssonin orkesteri

Tästä yhtyeestä oli vaikea löytää asiatietoa netistä. Otan sen silti mukaan tähän, koska orkesteri on kappaleiden kuunteluni perusteella hyvä rock-musiikin esittäjä.

Löysin Facebookista yhtyeestä seuraavat kaksi tietoa: Musiikkilaji on rock ruotsalaisin tekstein. Sen kotikaupunki on Brömsebro.

The Hep Stars

The Hep Stars oli ruotsalainen 1960-luvulla suosittu popyhtye. Se esitti sekä omaa materiaalia että cover-versioita. Yhtye esiintyi ja levytti pääosin englanniksi, mutta julkaisi myös ruotsinkielistä musiikkia.

Yhtyeen muodostivat vuonna 1963 basisti Lennard Hegland ja rumpali Christer Pettersson. Mukaan liittyivät urkuri Hans Östlund ja kitaristi-laulaja Jan Frisk. Yhtyeen ollessa suosituimmillaan sen pääasiallinen lauluntekijä oli Östlundin korvannut urkuri Benny Andersson (myöhemmin Abbassa) ja laulajana Sven Hedlund.

Suosionsa huipulla Hep Stars herätti kiinnostusta Pohjoismaiden ulkopuolella. Se vieraili myös Suomessa.

                                                     +    +    +

Videolla 3A Benny Andersonin orkesteri esittää Skansenilla kappaleen "Du är min man" (2005/2009).

Uudella videolla 3B Benny Anderssonin orkesterin solisteina Skansenilla ovat Helen Sjöholm ja Tommy Körberg. Kappaleen nimi on "Det är vi ändå" (2005).

Videolla 4 esittää Hep Stars iskelmän "Farmer John" (1965).

Video numero 3A. Benny Anderssonin orkesteri -Du är min man

Video numero 3B. (uusi) Det är vi ändå, Skansen 2005

Video numero 4. Hep Stars - Farmer John

Gyllene Tider

Se on ruotsalainen popyhtye, joka perustettiin vuonna 1977. Aluksi Per Gessle tapasi Mats Perssonin. Myöhemmin yhtyeeseen liittyivät Micke Andersson, Anders Herrlin ja Göran Fritzon.

Yhtye hajosi vuonna 1985. Seuraavina vuosina sen jälkeen julkaistiin vielä muutamia kokoelmalevyjä.

Vuonna 2019 yhtye juhli 40 vuottaan kokoontumalla vielä kerran soittamaan. Gyllene Tider äänitti viimeisen studioalbuminsa ja teki jäähyväiskiertueen Ruotsissa ja Norjassa.

Hootenanny SIngers

Se oli pääasiassa 1960-luvulla toiminut suosittu ruotsalainen folk-yhtye. Yksi yhtyeen jäsenistä oli Björn Ulvaeus (myöhemmin Abbassa). Alkuperäiskokoonpanossa olivat hänen lisäkseen mukana Hansi Schwarz, Johan Karlberg ja Tony Roth.

Yhtyeen painopiste oli aina ruotsinkielisessä folk-materiaalissa. Se oli aikanaan erittäin suosittu Ruotsissa. Yhtyeen suosio laski folkmusiikin mentyä pois muodista. Yhtye hajosi vuonna 1974.

                                          +    +    +

Videolla 5 esittää Gyllene Tider kappaleen "När vi två blir en" (1981).

Videolla 6B Hootenanny Singers laulaa iskelmän "Aldrig mer" live-esityksenä (1971). Se korvaa aikaisemman äänivideon samasta kappaleesta.

Video numero 5. Gyllene Tider - När vi två blir en

Video numero 6B. (uusi) Hootenanny Singers - Aldrig mer

Bo Kaspers -Orkesteri

Se on ruotsalainen popjazzyhtye. Yhtye on perustettu vuonna 1991. Yhtyeen solisti on Bo Sundstömin. Yhtyeen muut jäsenet ovat rumpali Fredrik Dahl, basisti Michal Malmgren ja pianisti Mats Schubert.

Se on palkittu Grammis-palkinnolla vuonna 1998. Orkesteri esiintyi Suomessa vuonna 2014.

Eva Dahlgren

Eva Charlotte Dahlgren-Attling on laulaja ja laulujentekijä, joka syntyi Umeåssa. Hän osallistui 1987 konserttikiertueeseen "Rock runt riket".

Vuoden 1991 albumista ”En blekt blondins hjärta” muodostui hänen uransa menestyksekkäin myyntiluvuilla mitattuna. Vuoden 1995 albumi ”Jag vill se min älskade komma från det vilda” syntyi poikkeuksellisesti yhteistyössä Tukholman Sinfoniaorkesterin kanssa.

                                                  +    +     +

Videolla 7 Bo Kaspers -Orkesteri esittää kappaleen "Innan alt försvinner" (2009).

Videolla 8 Eva Dahlgren laulaa kappaleen "Vem tänder stjärnorna" (2009).

Video numero 7. Bo Kaspers Orkester - Innan allt försvinner

Video numero 8. Eva Dahlgren - Vem tänder stjärnorna

Monica Zetterlund

Hän oli ruotsalainen jazzlaulaja, joka oli aktiivinen varsinkin 1960-luvun alusta 1970-luvun puoliväliin. Hän myös näytteli 17 elokuvassa ja televisiosarjassa. Monica Zetterlund esiintyi myös Helsingissä useita kertoja.

Hänestä on tehty elämänkertaelokuva ”Monica Z”, jonka on ohjannut Per Fly. Pääosassa näyttelee itsekin laulajan uraa luonut Edda Magnason. Otan häneltä mukaan ainoana tässä joukossa 3 musiikkivideota yhden sijasta.

Tämä ruotsalaisten iskelmien toivekonsertti päättyy seuraaviin Monica Zetterlungin kappaleisiin. Kuulemiin teille kaikille. Ehkä tapaamme vielä samoissa merkeissä myöhemmin.

                                                +    +    +

Videolla 9 esittää Monica Zetterlund kappaleen "Trubbel" (1968) Ruotsin television lähetyksessä.

Videolla 10B Monica Zetterlund laulaa kappaleen "En gång i Stockholm". Se on ihan hyvä iskelmä. Tämä esitys edusti Ruotsia vuoden 1963 Eurovision laulukilpailuissa.

Video 10C. Koska aikaisempi Bill Evans Trio -kappale menetettiin, otan sen tilalle iskelmän "Some Other Time". Se on tehty yhdessä Bill Evans Trion kanssa vuonna 1965. Yhtyeessä soittavat Bill Evans - piano, Chuck Israel - basso ja Larry Bunker - rummut.

Video numero 9. Monica Zetterlund - Trubbel

Video numero 10 B. Monica Zetterlund - En gång i Stockholm

Video numero 10C. (uusi) Monica Zetterlund - Some Other Time

Jaa tämä sivu