Jamppa Tuominen äänilevynsä kannessa. Kuvan lähde on netti-iskelmat.com.

Jamppa Tuominen äänilevynsä kannessa. Kuvan lähde on netti-iskelmat.com.

Jamppa Tuomisen ja Tarja Ylitalon toivekonsertti

Eino Tienari       28.9.2020   

Hyvät lukijat ja kuuntelijat! Järjestän teille toivottavasti mieluisan yllätyksen soittamalla Jamppa Tuomisen ja Tarja Ylitalon iskelmiä. Yksi perustelu voisi olla saada jonkinlaista vaihtelua tähänastisiin kirjoituksiini ja ulkomaiseen muisiikkitarjontaan. Toinen syy on näiden iskelmälaulajien Pohjois-Suomen läheisyys.

Kumpikin heistä saa  esittää 4 kappaletta levytuotannostaan. Tämänkertaisen konsertin lopuksi kuullaan viimeisenä kahtena lisänumerona kahta muuta tunnettua suomalaisiten iskelmäsuosikkia,  Helena SIltalaa ja Tapio Rautavaaraa.

Aloitamme konsertin kahdella kappaleella:

Videolla n:o 1 Tarja Ylitalo esittää hänelle hyvin sanojen perusteella sopivan iskelmän "Tunteet voit näyttää" (1982). Se esitetään television Levyraadissa.

Videolla n:o 2 Tarja Ylitalo laulaa suositun kappaleen "Ei tämä tyttö lempeä anele" (1983). Myös sen voisi ajatella kertovan hänestä itsestään. Kappaleen  levytys oli suosittu ja se voitti kultalevyn.

1. Tarja Ylitalo - Tunteet voit näyttää

2. Tarja Ylitalo - Ei tämä tyttö lempeä anele

Jamppa Tuominen oli oululainen iskelmälaulaja ja monille rakas. Hän eli vuosina 1949 – 1998. En kerro hänen elämästään tässä. Hänen tekemiensä äänilevyjen määrä on niin suuri, että en puutu myöskään siihen tarkemmin. Suuren yleisön tietoisuuteen hän nousi kappaleella ”Aamu toi ilta vei” vuonna 1977. Sen sävelsi ja sanoitti Veikko Juntunen.

Hänen viimeiseksi jääneen LP-albuminsa oli ”Kukkivat ruusut kerran”, 1995.

Voitte lukea hänestä kirjoitetun kirja ”Aamu toi, ilta vei – Jamppa Tuominen, laulajan tarina”, 2008. Siinä on 318 sivua. Kirjan ovat tehneet Veikko Tiitto ja Petri Tuunanen. Se on rehellinen ja koskettava kuvaus kuolemansa ulkomaan matkalla kohdanneesta laulajasta.

Tässä soi hänen levyjään:

Videolla n:o 3 kuullaan ”Yön syliin” (1978). Sen on säveltänyt Heikki Annala ja sanoittanut Veikko Juntunen.

Videolla n:o 4 hän laulaa kappaleensa ”Aamu toi ilta vei”. Se ansaitsi aikanaan timanttilevyn, yli 50 000 myytyä äänilevyä.

3. Jamppa Tuominen - Yön syliin

Video 4. Jamppa Tuominen - Aamu toi ilta vei

Tarja Ylitalo on suomalainen iskelmälaulaja, jonka paras menestys urallaan tapahtui 1980-luvulla. Hän syntyi vuonna 1951 Lieksassa. Hänen läpimurtonsa julkisuuteen alkoi kappaleesta ”Kerrasta poikki”. Se ei menestynyt vuoden iskelmäkilpailussa, mutta nousi kuitenkin yhdeksi vuoden 1980 suosituimmista iskelmistä soitettujen levyjen listoilla.

Viimeinen hänen julkaisemansa albumi oli nimeltään ”Onnenruusu” (1994). Nykyään hänen kotinsa on Pellossa Ruotsin rajalla Torniojokilaaksossa.

Hänestä on kirjoitettu kirja ”Kerrasta poikki: Tarja Ylitalon tie tähtiin”, 2002. Sen on kirjoittanut Olli Karhi

Jatketaan sitten Tarja Ylitalon kahdella levyllä.

Videolla 5 on hidas kappale "Syys surumielinen" (1990). Tässä äänivideossa on kauniita syksyisiä valokuvia luonnosta. Tarja osallistui sillä Syksyn Sävel-kilpailuun. Siitä tehty levytys myi hyvin ja se saavutti kultalevyn.

Videolla 6 hän laulaa Lapissa ulkoilmakonsertissa kuvattuna iskelmän "Jäin onnen porraspuulle" (13.6.1999). Tallenteeseen on lisätty tekovaiheessa kuvituksena muita tunnelmakuvia hänestä.

Video 5. Tarja Ylitalo - Syys surumielinen

Video 6. Tarja Ylitalo - Jäin onnen porraspuulle

Yli 500 000 myydyllä levyllään Jamppa Tuominen on  yksi kaikkien aikojen suosituimmista iskelmälaulajista Suomessa.

"Jamppa Tuomisen fani-klubi ry" vaalii laulajan mustoa. Se on perustettu Oulussa vuonna 2006.Se järjestää mm. karaoke- ja yhteislaulutilaisuuksia, joissa lauletaan yhdessä Jamppa Tuomisen tunnetuiksi tekemiään iskelmiä. Yhdistys toimii edelleen ja siihen voi liittyää jäseneksi.

Otetaan kuuneltavaksi vielä kaksi hänen levytystään.

Ne ovat tässä:

Videolla 7 Jamppa Tuominen esittää kappaleen "Muuutolinnun tie".  Se on reipasta tanssimusiikkia. Kappale on kuvattu televisiolähetyksessä Syksyn Sävel vuonna 1985. Kappaleen sävelsi Kalevi Huttu ja sanoitti Antero Ollikainen.

Videolla 8 kuullaan Jamppa Tuomisen laulama komea ja samalla herkkä iskelmä  "Tähdenlento" (1985). Hän esittää sen studiossa kuvattuna. Kappaleen on säveltänyt ja sanoittanut Jukka Koivisto.

7. Jamppa Tuominen - Muuttolinnun tie

8. Jamppa Tuominen - Tähdenlento

Lopuksi

Seuraavaa tapaa toteutan jatkossa myöhemmin muissakin suomalaisten iskelmien toivekonserteissani. Toivekonsertin ylimääräisinä kappaleina kuullaan lopuksi aina kaksi levytystä muiden suomalaisiten iskelmälaulajien esittämänä. Tällä kertaa valitsin heidät:

Videolla 9 Helena Siltala laulaa kappaleen ”Pikku midinetti” Erik Lindströmin orkesterin säestämänä (1957).  Sekä kappaleen sävellys että sanat ovat Erik Lindströmin käsialaa. Kyseessä on äänivideo.

Videolla 10 on Tapio Rautavaara laulamana ”Inarinjärvi” (1969). Laulun on säveltänyt Evert Suonio ja sen suomenkieiset sanat ovat Eino Leinon. Tämäkin on äänivideo. Sen kuvitus näyttää Lapin maisemia tuon järven alueella.

9. Helena Siltala - Pikku midinetti

10. Tapio Rautavaara - Inarinjärvi

Jaa tämä sivu