Brittiläinen rock/popyhtye The Beatles

Eino Tienari 21.7.2020.  (Kalevan blogissa lyhtyt versio 1.5.2020)

The Beatles, esiintyi 1960 – 1970

John Lennon perusti vuonna 1957 The Quarrymen -nimisen skiffle-yhtyeen, johon Paul McCartney liittyi samana vuonna tehtyään Lennoniin vaikutuksen kitaransoittotaidollaan ja musiikkimaullaan. McCartneyn ystävä George Harrison liittyi yhtyeeseen vuonna 1958, McCartneyn esiteltyä tuolloin 14-vuotiaan Harrisonin Lennonille. Nimi The Beatles otettiin käyttöön elokuussa 1960. Vuonna 1961 Beatlesin jäsenet tutustuivat myös ensi kerran Ringo Starriin, joka oli Hampurissa silloisen yhtyeensä kanssa.

Liverpooliin palattuaan The Beatles sai pian managerikseen Brian Epsteinin. Hän kävi katsomassa yhtyettä The Cavern Clubissa, jossa se esiintyi lähes 300 kertaa, ihastui ja ryhtyi yhtyeen manageriksi. Epstein suunnitteli The Beatlesille uuden imagon, josta heidät parhaiten tunnetaan. Puhdas rocktyyli nahkatakkeineen vaihtui pukuihin. The Beatles sai levytyssopimuksen EMI-yhtiöltä.

The Beatlesin ensimmäinen single menestyi kohtalaisesti ja toinen single ”Please Please Me” nousi Britannian listan toiseksi. Tästä alkoi yhtyeen suuri menestys. Ensialbumi Please Please Me oli suurmenestys. Myös The Beatlesin toinen albumi With the Beatles nousi Euroopassa albumilistojen kärkeen ja se oli Britanniassa listaykkösenä 21 viikkoa.

The Beatlesin jäsenet olivat liverpoolilaiset John Lennon (komppikitara, huuliharppu, koskettimet ja laulu), Paul McCartney (bassokitara, kitara, koskettimet ja laulu), George Harrison (soolokitara, sitar ja laulu) ja Ringo Starr (rummut, lyömäsoittimet ja laulu). Lennon ja McCartney, jotka myös sävelsivät suurimman osan yhtyeen tuotannosta olivat pääasiallisimmat solistit. The Beatles on popmusiikin keskeisimpiä yhtyeitä.

She Loves You” oli The Beatles -yhtyeen neljännen singlen A-puoli ja yhtyeen tunnetuimpia kappaleita vuodelta 1963. Sen tekijät ovat John Lennon ja Paul McCartney. Vuonna 1964 julkaistu viides single ”I Want to Hold Your Hand” nousi Britannian lisäksi ykköseksi myös Yhdysvalloissa. Näitä kappaleita en ota nyt mukaan tähän esitelyyn. Nyt kuunnellaan yhtyeen 10 muuta menestyskappaletta.

The Beatlesin äänitteiden myynti on arvioiden mukaan ylittänyt miljardin kappaleen rajan, mikä on tehnyt siitä kaupallisesti menestyksekkäimmän yhtyeen. Yhtye aloitti uransa soittamalla pääasiassa rock and rollia. Kun yhtye alkoi tehdä levyjä, musiikki muuttui pop-tyylisemmäksi ja lauluharmonioiden leimaamaksi.

Myös yhtyeen jäsenten soolourat ovat olleet vuoden 1970 jälkeen menestyksekkäitä.

Vasemmalta oikealle: George Harrison, Ringo Starr, Paul McCartney, and John Lennon, 1963.

Vasemmalta oikealle: George Harrison, Ringo Starr, Paul McCartney, and John Lennon, 1963.

Seuraavassa kerrotaan jotain yhteen jokaisesta jäsenestä erikseen.

Paul McCartney

Paul syntyi Liverpoolissa vuonna 1942. Kuningatar Elisabeth II aateloi McCartyn vuonna 1997 tämän palveluksesta musiikille. Tässä on kirjallisuutta hänestä:

Barry Milies on kirjoittanut kirjan ”Paul McCartney – Eilinen”, 2002. Philip Norman on kirjoittanut kirjan ”Paul McCartney – Elämänkerta”, 2016. Sounes, Howard: ”Paul McCartney”, 2011.

John Lennon

Hän syntyi Liverpoolissa sodan aikana vuonna 1941. John Lennon oli yhtyeen perustaja, komppikitaristi ja laulaja. Lennon oli luonteeltaan kapinallinen. Hän tapasi Yoko Onon tämän taidenäyttelyssä vuonna 1966. Vaikka molemmat olivat jo naimisissa, he alkoivat pitää yhteyttä. Hän oli myös poliittisesti aktiivinen ja osallistui rauhanliikkeeseen yhdessä vaimonsa kanssa. Lennon murhattiin vuonna 1980.

Suomeksi on julkaistu Philip Normanin kirja ”John Lennon", 2008. Toinen on Coleman, Ray: ”John Lennon. Täydellinen elämänkerta”, 1984.

George Harrison

Hän syntyi Liverpoolissa vuonna 1943. Beatlesien jälkeen Harrison teki menestyneen soolouran.Hän oli yhtyeen soolokitaristi, mutta hän ei soittanut kaikkien kappaleiden sooloja. Hindulaisuudella oli Harrisonin elämään ja musiikkiin voimakas vaikutus. Hän kuoli vuonna 2001.Tässä on eräitä kirjoja hänestä:

Alan Clayson: ”George Harrison”, 2001. Graeme Thompson: "George Harrison”, 2016.

Ringo Starr

Ringo syntyi Liverpoolissa vuonna 1940. Lukuisat myöhemmät rumpalit ovat kertoneet pitävänsä häntä esikuvanaan soittotaidossa. Ringo Starr oli lisäksi laulaja ja näyttelijä. Toisin kuin yhtyeen muut jäsenet Ringo Star osallistui kappaleiden säveltämiseen vasta 1960-luvun lopulla. Vuonna 1975 hän muutti Englannista Monacoon.

Ringo Starr on esiintynyt Suomessa useita kertoja. Suomeksi hänestä on kirjoitettu tietääkseni vain koko Beatles-yhtyettä kuvaavissa asiapitoisissa kirjoissa.

- - - - - -

The Bestles-yhtyeen kappaleita on kuultavissa yhteensä kymmenen:

Video n:o 1 on ”Hey Jude”. Katsottu 212 miljoonaa kertaa

Videolla n:o 2 The Beatles esittää kappaleen ”Yesterday” New Yorkissa vuonna 1965. Katsottu 24 miljoonaa kertaa.

Videolla n:o 3 kuullaan kappale ”Help!”. Katsottu 64 miljoonaa kertaa.

Video n:o 4 on nimeltään ”Hello Goodbye”. Se on kuvattu 26.11.1967 ja sitä on katsottu 112 miljoonaa kertaa.

Videolla n:o 5 kuullaan kappale ”We Can Work it Out”. Katsottu 93 miljoonaa kertaa.

Loput viisi kappaletta ovat näiden kappaleiden jälkeen esitelty erikseen.

video 1. Hey Jude (8:09)

Video 2. Yesterday (2:32)

Video 3. Help! (2:19)

Video 4. Hello, Goodbey (3:28)

Video 5. We Can Work it Out (2:17)

Videolla n:o 6 esitetään ”Revolution”. Se on kuvattu 4.9.1968. Kappaletta on kuunneltu ja katsottu 60 miljoonaa kertaa. 

Video n:o 7 on ”Penny Lane”. Katsottu 92 miljoonaa kertaa. 

Video n:o 8 on nimeltään ”A Hard Day´s Night”. Sitä on katsottu 16 miljoonaa kertaa. 

Videolla n:o 9 esitetään kappaleen ”I Feel Fine”. Sitä on katsottu 32 miljoonaa kertaa.

Videolla n:o 10 on kappale ”Stand By Me – John Lennon”. Videon ruudulla on englanninkieliset laulun sanat. Sitä on katsottu 99 miljoonaa kertaa. Muut Beatlesin jäsenet eivät ole mukana. Sen sijaan siinä esiintyy John Lennonin rakastama nainen, Yoko Ono. 

The Beatles yhtyeen musiikkikappaleet loppuvat tähän kauniiseen ja erilaiseen musiikkivideoon. 

Video 6. Revolution (3:27)

Video 7. Penny Lane (3:06)

Video 8. A Hard Day´s Night (2:38)

Video 9. I Feel Fine (2:20)

Video 10. Stand By Me - John Lennon (4:05). Sanoitus tulee näkyviin kun koskee ensin ruutua ja sitten tekstityksen ikonia.

Jaa tämä sivu