Vera Lynn oli maailmansodan aikana

Vera Lynn oli maailmansodan aikana "Forces Sweetheart". Kuva on vaihdettu 30.9.2022. Kuvan lähde on forces.net.

Vera Lynn ja Judy Garland, iskelmiä 1939-1945

Eino Tienari 6.11.2020           (päivitetty 30.9.2022)

Molemmat valokuvat on vaihdettu, yksi musiikkivideo (2) vaihdettu ja yksi musiikkivideo (4A) lisätty.

Vera Lynn (alkuperäinen nimi Vera Margaret Welch) syntyi vuonna 1917 ja kuoli vuonna 2020. Hän oli englantilainen laulaja, jonka ura oli huipussaan toisen maailmansodan aikana. Lynn vieraili sota-aikana maanmiestensä luona muun muassa Egyptissä, Intiassa ja Burmassa. Hänen tunnetuimpia kappaleitaan ovat ”The White Cliffs of Dover” sekä ”We’ll Meet Again”. Laulajien tehtävänä oli siihen aikaan kohottaa sodan keskellä kansan- mielialaa.

Vera Lynnin suosio jatkui 1950-luvulle. Hän esiintyi pitkään Yhdysvalloissa suositussa radio-ohjelmassa. Vuonna 1954 Lynn nousi kappaleellaan ”My Son, My Son” jälleen listaykköseksi. EMI-yhtiössä taltioitiin vuonna 1967 laulu ”It Hurts To Say Goodbye”.

Hänen kirjoittamansa omaelämäkerta Some Sunny Day julkaistiin elokuussa 2009, kun hän oli 92-vuotias. Hän oli kirjoittanut myös kaksi aiemmin ilmestynyttä muistelmaa Vocal Refrain (1975) ja We’ll Meet Again (1989).

Vuonna 1941 Lynn avioitui saksofonisti ja klarinetisti Harry Lewisin kanssa, jonka hän oli tavannut kaksi vuotta aikaisemmin. Lewis soitti Bert Ambrosen orkesterissa, jossa Lynn oli laulajana. Heille syntyi yksi lapsi. Harry Lewis kuoli vuonna1999.

Tässä on hänen tärkeimmät kokoelma-albuminsa (julkaistuna äänilevyjen lisäksi): 1981 ”20 Family Favourites”, 1989 ”We’ll Meet Again”, 2009 ”We’ll Meet Again – The Very Best of Vera Lynn” ja 2010 ”Unforgettable”.

 - - - - - -

Seuraavalla videolla 1 hän esittää vuonna 1939 kappaleensa ”We´ll Meet Again”. Videolla on valokuvia sota-ajalta. Ne lisätty siihen jälkeenpäin filmin ohjaajan toimesta. 

Video numero 2 on iskelmä ”The White Cliffs of Dover” (1942). Siinä on  kuvia sodasta, kallioista ja laulajasta itsestään.

1. We'll Meet Again, Vera Lynn, Original 1939 Version

2. Vera Lynn - The White Cliffs of Dover. Äänivideo, joka on vaihdettu 30.9.2022.

Video numero 3 on kappale nimeltään ”Yours” (1941).  Sen sanat kirjoitti brittiläinen laulaja ja sanoittaja Ella Henderson. Minulle tuli kyyneleet silmiini tämän videon kohdalla. Siinä on sen verran tunnetta.

Seuraavan kappaleen 4 sävelsi Harry Warren ja sanat kirjoitti Mack Gordon. Kappale julkaistiin vuonna 1943. Tässä on laulun sanat:

        YOU´LL NEVER KNOW

You'll never know just how much I miss you,

You'll never know just how much I care...

And if I tried, I still couldn't hide my love for you,

You ought to know, for haven't I told you so,

A million or more times?

          You went away and my heart went with you,

          I speak your name in my every prayer.

          If there is some other way to prove that I love you

          I swear I don't know how...

          You'll never know if you don't know now.

You went away and my heart went with you,

I speak your name in my every prayer.

If there is some other way to prove that I love you,

I swear I don't know how...

You'll never know if you don't know now. 

3. Vera Lynn - Yours

4. Vera Lynn - You´ll Never Know

4A. Vera Lynn - Anniversary Walz. Kappale on lisätty 30.9.2022.

Judy Garland, oik. Frances Ethel Gumm (1933 – 1969) oli yhdysvaltalainen näyttelijä ja laulaja. Hän aloitti uransa elokuvissa lapsitähtenä 1930-luvun puolivälissä. Vuonna 1938 hän esiintyi elokuvassa Broadway Melody ja hänen tulkintansa kappaleesta "You Made Me Love You" johti suosion kasvuun. Garland oli 16-vuotias, kun hän näytteli elokuvassa 'Ihmemaa Oz' (The Wizard of Oz, 1939).

Myöhemmin sodan jälkeen hän jatkoi uraansa. Vuonna 1954 hän saavutti elokuvan 'Tähti on syntynyt' -roolistaan Oscar-ehdokkuuden. Tämän jälkeen hän keskittyi laulajanuraan ja esiintyi enää vain muutamassa elokuvassa. Syyskuussa 1964 alkoi Garlandin oma televisiosarja 'The Judy Garland Show'. Tuo tv-sarja sai neljä Emmy-ehdokkuutta.

Vuonna 2001 Judy Garlundista tehtiin kaksiosainen minisarja 'Tähtitarina: Judy Garland' (Life with Judy Garland: Me and My Shadows). Tuo sarja voitti viisi Emmy-palkintoa ja yhden Golden Globen. Hänen elämänsä loppuajoista tehtiin elokuva 'Judy' vuonna 2019. Elokuvassa Garlandia näytteli Renée Zellweger, joka voitti roolistaan parhaan naispääosan Oscar-palkinnon.

Elokuvanäyttelijä Judy Garland nuorena. Kuva on vaihdettu 30.9.2022. Kuvan lähde on kinoregina.fi.

Elokuvanäyttelijä Judy Garland nuorena. Kuva on vaihdettu 30.9.2022. Kuvan lähde on kinoregina.fi.

Seuraavassa kappale 5 on elokuvasta 'Ihmemies Oz' otettu laulu ”Somewhere Over the Rainbow” (laulun sanat kulkevat kuvalla).

Video 6 on vuodelta 1940. Judy Garlundin eräässä elokuvassa sen näyttelijänä laulaman iskelmän nimi on ”Nobody”. Tämä filmikatkelma tuosta laulusta on harvinaisuus.

Kappale 7 on esitetty elokuvassa 'Little Nellie Kelly'vuonna 1940. Siinä Judy Garlund esittää laulun "Singing in The Rain".

5. Judy Garland - Somewhere Over The Rainbow

6. Judy Garland - Nobody

7. Judy Garland - Singing in The Rain

Jaa tämä sivu