Kuva 1. Tapiola Big Band vuonna 2019, jolloin se täytti 50 vuotta. Kuvan lähde on jazzrytmit.fi.

Kuva 1. Tapiola Big Band vuonna 2019, jolloin se täytti 50 vuotta. Kuvan lähde on jazzrytmit.fi.

Suomalaisia Big Band -orkestereita

Eino Tienari       6.10.2022

Johdanto

Olen poiminut tähän kirjoitukseen 11 mielestäni hyvää suomalaista big band -orkesteria. Ne ovat järjestyksessä: Espoo Big Band, Tapiola Big Band, UMO Helsinki Jazz Orchestra, Lahti Big Band, Imatra Big Band, Joensuu Big Band, Oulu All Star Big Band, Lappeenranta Big Band, Pori Big Band, Turku Jazz Orchestra ja Jyväskylä Big Band.

Niitä täydentämään otin yhden orkesterin edustamaan ”nuoriso- big bandeja”. Se on Pohjantien Junior Big Band Kuopiosta. Se osallistui tänä vuonna Jyväskylässä järjestettyyn Suomen Nuoriso- Big Bandien mestaruuskilpailuun.

1. Espoo Big Band

Martti Lappalainen oli suomalaisen jazzmusiikin merkittävimpiä vaikuttajia. Hän toimi Tapiolan Yhteiskoulun musiikinopettajana. Vuonna 1969 hän perusti Tapiolan Yhteiskoulun Big Bandin. Sen rinnalle hän perusti vuonna 1980 Espoo Big Bandin.

Espoo Big Band on tehnyt Australian ja Brasilian kiertueiden lisäksi useissa maailman kuuluisimmista jazzfestivaaleista. Lisäksi se on julkaissut 11 albumia. Sen nykyinen kapellimestari on Marzi Nyman. Se on isännöinyt vuodesta 1987 alkaen vuosittain April Jazz-festivaalia, jonka johtajan Martti Lappalainen oli vuoteen 2011 saakka.

2. Tapiola Big Band

Edellä mainittu Tapiolan yhtyeiskoulun Big Band sai myöhemmin uuden nimen Tapiola Big Band. Se on konsertoinut lukuisilla festivaaleilla Suomessa ja ulkomailla. Orkesteria johtaa nykyisin Jukka Linkola. Orkesterin ensimmäinen vaihe kesti vuoteen 1983. Tasan 30 vuotta myöhemmin vuonna 2013 orkesteri käynnistyi uudelleen. Vuonna 2018 se oli mukana kahdessa julkaistussa albumissa yhteistyössä mm. Pori Big Bandin kanssa.

On julkaistu kirja Matti Laipio: ”Mapesta kaikki alkoi – Tapiola Big Bandin tarina” (Avidor,2019)

Video 1. All I Want – Mirja Mäkelä ja Espoo Big Band vuonna 2020 (11:20).

Video 2. Big Dipper – Tapiola Big Band vuonna 2016 (4:44).

3. UMO Helsinki Jazz Orchestra

Joukko suomalaisia jazzmuusikoita perusti Heikki Sarmannon ja Esko Linnavallin johdolla vuonna 1975 yhteisön, josta muotoutui pian Uuden Musiikin Orkesteri. Välillä sen nimenä oli UMO Jazz Orchestra. Vuonna 1984 orkesteri muuttui kokopäivätoimiseksi ammattilaisorkesteriksi. Vuonna 2019 nimi muutettiin muotoon UMO Helsinki Jazz Orchestar.

Orkesteri on tehnyt konserttikiertueita useisiin maihin. Orkesteri on julkaissut tai ollut mukana yli 60 albumissa. Vuoden 2020 alusta lähtien orkesterin pääkapellimestarina ja taiteellisena johtajana on toiminut Ed Partyka.

4. Lahti Big Band

Lahti Big Band on vuonna 1984 perustettu orkesteri, joka keräsi aikanaan mainetta perehtymisellä 30- ja 40-lukujen swing-musiikkiin. Viime vuosina otettu ohjelmistoon pääasiassa uudempaa big band -musiikkia. Orkesterin johtaja ja kapellimestari on ollut vuodesta 2010 lähtien Erno Tiittanen. Hän on trumpetinsoittaja ja on ollut mukana monissa muissakin orkestereissa.

Orkesteri on tehnyt paljon ulkomaille suuntautuneita esiintymismatkoja. Vuonna 1989 perustettiin Lahden Jazztori kaupunkifestivaaliksi. Se jatkuu edelleen.

Video 3. Para Nada – UMO Helsinki Jazz Orchestra vuonna 2020 (10:08).

Video 4. Sam´s Boogie – Lahti Big Band vuonna 2012 (5:13).

Kuva 2. Imatra Big Band vuonna 2020. Kuvan lähde on imatra.fi.

Kuva 2. Imatra Big Band vuonna 2020. Kuvan lähde on imatra.fi.

5. Imatra Big Band

Imatra Big Band on toiminut vuodesta 1973 lähtien. Orkesterin kapellimestareina ovat toimineet Hannu Sopanen (pääsoittimena trumpetti) vuoteen 2004 asti. Hänen jälkeensä tuli Antti Rissanen (pääsoittimena pasuuna) ja on edelleen orkesterin johtaja.

Vuodesta 1975 alkaen järjestettiin Imatra big band -soittokursseja joka kesä Imatra-viikolla. Imatra Big Band Festival oli Imatralla 1983–2014 järjestetty vuosittainen big band -festivaali. Jazzmusiikin eri tyylilajien ohella festivaali tarjosi myös muuta kevyttä musiikkia. Kesäkurssit ovat jatkuneet edelleen vuoden 2014 jälkeen.

6. Joensuu Big Band

Joensuu Big Bandin perusti syksyllä 2015 trumpetisti Ville Karjalainen. Sitä edelsi vuonna 1998 aloittanut Joensuun yliopiston opiskelijoista ja entisistä opiskelijoista koottu ”laajennettu big band”, jossa oli mukana muitakin kuin big band -soittimia. Tämä RytmiHäiriköt toimii edelleen ja se soittaa muutakin kuin jazzia.

Joensuu Big Band muodostuu RytmiHäiriköt Big Bandin soittajista ja Joensuun Konservatorion opettajista ja oppilaista. Sitä johtaa edelleen Ville Karjalainen.

Video 5. Moondance – Mikael Konttinen ja Imatra Big Band vuonna 2014 (5:12).

Video 6. Do nothing till you hear from me – Joensuu Big Band vuonna 2017 (3:36).

Kuva 3. Trumpetisti Jukka Eskola vuonna 2012. Kuva lähde on kaleva.fi.

Kuva 3. Trumpetisti Jukka Eskola vuonna 2012. Kuva lähde on kaleva.fi.

7. Oulu All Star Big Band

Oulu All Star Big Band aloitti toimintansa vuonna 2005. Se on oululaisten musiikkialan ammattilaisten kokoonpano. Sen taiteellinen johtaja on ollut vuodesta 2019 alkaen trumpetisti Jukka Eskola. Se rikkoo tarkoituksella musiikillisia rajoja latinalaisamerikkalaisista rytmeistä rockmusiikkiin ja big band -sävellyksistä perinteiseen jazzmusiikkiin. Orkesteri tuli toiseksi Suomen big band -mestaruuskilpailussa vuonna 2006.

----

Orkesteri tekee yhteystyötä nuoriso big band -orkesterin OuluYouth Jazz Orchestran kanssa. Tämän orkesterin soittajina on Madetojan musiikkilukion ja Oulun konservatorion opiskelijoita.

----

Oulussa toimii myös kolmas kokoonpano nimellä Oulu Big Band. Aikaisemmin se toimi nimellä Settlmentti Big Band. Se on keskittynyt soittamaan ikivihreitä big band -klassikkoja. Se taiteellinen johtaja on saksofonin soittaja Kari Veisterä.

8. Lappeenranta Big Band

Vuonna 1954 päätettiin Lappeenrantaan perustaa big band -orkesteri. Se nimeksi tuli ”Lappeenrannan muusikkojen suuri tanssiorkesteri”. Sen kapellismestariksi tuli vuonna 1978 Olavi ”Olli” Spännäri. Samalla orkesteri sai nimen Lappeenranta Big Band.

Se on sijoittunut Suomen Big Band -mestaruuskilpailuissa kolme kertaa ensimmäiseksi: kerran senior-sarjassa (1989) ja kahdesti junior-sarjassa (1991 ja 1998). Sen kapellimestari on nykyisin Ismo Varis.

Video 7. Pressure Cooker – Oulu All Star Big Band vuonna 2008 (3:26).

Video 8. Blues In The Night – Lappeenranta Big Band vuonna 2014 (4:00).

9. Pori Big Band

Pori Big Band on vuonna 1971 Porissa perustettu big band -orkesteri. Se toimi alun perin Pori Jazz 66 ry:n yhteydessä porilaisten jazzharrastajien orkesterina. Välillä orkesterilla oli hiljaiseloa. Nykyisin orkesteri toimii Palmgren-konservatoriossa hallinnollisesti itsenäisenä. Orkesterin taiteellinen tuottaja oli vuosina 2008-2013 konservatorion rehtori Juha Järvinen. Hänen soittimensa on saksofoni.

Sen jälkeen sen kapellimestareina on vieraillut vuosien varrella joukko koti- ja ulkomaisia henkilöitä. Nykyään orkesterin taiteellisia johtajia ja tuottajia ovat Juha Järvinen ja Juha Unkila.

10. Turku Jazz Orchestra

Turku Jazz Orchestra on perustettu vuonna 2012. Tässä big bandissä soittavat pääosin Turun seudulla toimivat ammattimuusikot. Se harjoittaa kiertuetoimintaa erityisesti Varsinais-Suomen alueella. Sen taiteellisia johtajia ovat olleet aikaisemmin Vellu Iivanainen ja Tero Lindberg. Vuoden 2022 alusta tuon tehtävän otti vastaan Ville Vannemaa.

Se tunnetaan myös yhteistyöprojekteistaan paikallisen Chorus Cathedralis Aboensis -kuoron ja Turun Filharmonisen Orkesterin kanssa. Ville Vannemaa on tunnettu saksofonistina, mutta hänen soitinvalikoimaansa kuuluvat myös klarinetit ja huilut.

Video 9. Groovin´ Hard – Pori Big Band vuonna 2021 (6:36).

Video 10. Moanin´ - Turku Jazz Orchestra vuonna 2020 (3:20).

Kuva 4. Jyväskylä Big Band. Kuvan lähde on uutisvuoksi.fi.

Kuva 4. Jyväskylä Big Band. Kuvan lähde on uutisvuoksi.fi.

11. Jyväskylä Big Band

Jyväskylä Big Band on musiikin ammattilaisista ja ammattiopiskelijoista koostuva jazzorkesteri. Orkesteri voitti vuonna 2012 Suomen Big Bandien mestaruuden ja vuonna 2016 jaetun mestaruuden. Ilkka Mäkitalo on toiminut orkesterin kapellimestarina vuodesta 1995 lähtien.

Orkesteri järjesti 21.5.2022 Jyväskylän kaupunginteatterissa 50-vuotisjuhlakonsertin. Aikaisemmin sen pitkäaikaisena johtajan oli kapellimestari Torsten Lindfors. Torsten Lindfors on toiminut Jyväskylässä muun muassa opettajana, kuoronjohtajana, kapellimestarina, säveltäjänä ja muusikkona.

12. Pohjantien Junior Big Band, Kuopio

Pohjantien Junior Big band -orkesterin ohjaajana toimii Krzysztof Dobosiewicz.

Suomen nuoriso- big bandien mestaruuskilpailussa syyskuussa 2022 Jyväskylässä voittivat kuopiolaisen Pohjantien Junior Big Bandin jäsenet seuraavat sarjat: Vuoden saksofonisektio ja Vuoden soolo, joka oli F-Musiikin palkinto, Emil Dobosiewicz tenorisaksofoni. Yhtyeiden välisen kilpailun tulokset: 1. sija: Ebeli Big Band, 2. sija: Oulu Youth Jazz Orchestra ja 3. sija: Pohjantien Junior Big Band.

----

Kuopiossa toimii myös Kuopio Big Band, joka on toiminut noin 50 vuotta. Sen toiminta oli välillä hiljaista. Syksystä 2020 lähtien sen kapellimestarina on toiminut Krzysztof Dobosiewicz. Kuopio Big bandin muusikot ovat edistyneitä alan harrastajia ja ammattimuusikoita.

Video 11. Sour Soul – Jyväskylä Big Band vuonna 2018 (10:20).

Video 12. Now What (Cut) – Pohjantien Junior Big Band 18.9.2022 (4:12)

Jaa tämä sivu